Društvo
Ovo jelo u Leskovcu nećete probati, a danima ga proturaju da je njihovo! Još i da je loše!
Leskovački roštilj, leskovački ajvar, leskovačka mućkalica i leskovačka sprža su najpoznatiji, ali ne i jedini kulinarski specijaliteti ovog podneblja. I nekako smo navikli da ih drugi prisvajaju ili svoje proizvode prodaju pod njihovim brendiranim imenima. Gotovo nikad se nije desilo da nam se pojedini proizvodi pripisuju, što je posebno neprijatno ako isti budu proglašeni jednim od najlošijih srpskih jela, piše lokalni portal rešetka.rs
ŠTA SU JELI DEGUSTATORI?
Uz podsećanje na nedavno objavljenu listu najgorih srpskih jela, prenetu sa "Tejst Atlasa", na kojoj su rezanci s makom na prvom mestu, pihtije na drugom, navode i da je "leskovačka kavurma" proglašena za treće najgore srpsko jelo.
- Dok čitate obrazloženje, nije vam jasno šta su probali oni koji su birali, jer su pomešali dva potpuno različita proizvoda, a jedan od njih, kavurma, uopšte nije karaksterističan za Leskovac! Svi koji su rođeni na ovom području, ali i ostali, ako se koliko-toliko razumeju u mesne prerađevine, znaju da kavurma i sprža ne da nisu isti proizvod, već ni izgledom, ukusom i postupkom pripreme ne podsećaju jedan na drugi - obrazlaže se u tekstu i zaključuje:
- Ako pogledate i ostatak liste, biće vam jasno da "degustatori" ili uopšte nisu probali pomenute uzorke ili ih nisu probali u Srbiji.
Uz fotografiju "leskovačke kavurme"(?) piše:
- Ovaj sprski specijalitet priprema se dugotrajnim procesom koji podrazumeva lagano prženje svinjske kože dok se mast potpuno ne otopi. Uobičajeni dodaci su svinjske iznutrice kao što su džigerica, creva i delovi glave koji se najpre kuvaju, sitno iseckaju. Kada se mast potpuno istopi i sastojci sjedine, smesa se ocedi i čuva.
Među deset najlošijih jela su i popara, lenja pita, riblji paprikaš, srpska salata, proja i duvan čvarci.
Stvari postaju razumljivije ako se pogledaju i druge liste. Tako je, za najbolji srpski slatkiš proglašena krofna, koja je u ove krajeve stigla iz Evrope, a za najukusniju “čorbu“, od strane korisnika portala, izabran je perkelt. Em nije čorba, em nije srpski, već mađarski specijalitet!
Leskovačka sprža ima zaštićeno geografsko poreklo
Uz ajvar i roštilj-meso i leskovačka sprža je proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Sprža se pravi od svinjskog mesa sa slaninom dugotrajnim kuvanjem, a kako objašnjavaju kuvari "to je nešto između čvaraka i duvan čvaraka". Služi se i topla i hladna, a najbolja je da se jede zimi.0