11.04.2024.

14:14

Foto: M.O.

Društvo

Nikolini roditelji nisu imali ni baštu, a on je pravi poljoprivrednik! Napraviće čudo!

Odlučio je da stare sorte povrća i voća gaji na nov način bez hemije, potpuno organski. 

Za zaštitu bilja koristi sve ono što su naši preci vekovima upotrebljavali. List smokve, koprivu, pepeo, ali i glistenjak - biljno đubrivo koje gliste razgrađuju u zemlji.

Ukusi belog i crnog luka, cvekle, zelene salate, paprike, maline, jagode i krompira mesečara, imaju pravi ukus povrća i voća na koji smo odavno zaboravili.


Nikola je pobornik zdravog života, baštini stare vrednosti od duhovnosti do medicine i poljoprivrede. A upravo je za ovo poslednje, pokazao da organske kulture uspevaju bolje i kvalitetnije. Za njihov uzgoj koristi sve iz prirode.

- Umesto azotnih đubriva koristim koprivu, a fosfor dobijam iz lista smokve. Te biljke su lekovite i za ljude, a tako su plodonosne da se koriste i kao đubrivo. Glistenjak, biljno đubrivo koje gliste razgrađuju u zemlji, zlata je vredan, jer je jedan od najboljih prirodnih đubriva. Pravi se fermentacija od biljaka i postoje razne kombinacije koje možemo da iskoristimo kao đubrivo, da bismo ih zaštitili od štetočina - objašnjava Nikola za "Informer".

Kvalitet je važniji od kvaniteta, kaže, a novac nije glavni motiv za mlade koji se opredelju za
poljoprivredu, naročito za organsku proizvodnju. Za Nikolu je zdravlje na prvom mestu.

- Klasičan primer su banane. Nemaju isti ukus kao što su imale pre 10 godina, ali drugo voće i povrće. To je zbog toga što se koriste pesticidi koji štete životnoj sredini. Ljudi danas vole da budu na mestu boga. Sve modifikuju, prave razne mutagene, iz jedne biljke stavlja se gen u drugu. Sve je to štetno, jer nam je priroda pružila potpuno nešto drugo - ističe ovaj mladi poljoprivrednik.

U njegovoj bašti na nešto više od tri i po ara nalaze se stare sorte belog i crnog luka, srebrnolisnate blitve, arpadžika, paprike, cvekle, zelene salate, maline, jagode mesečarke, koje rađaju cele godine i kompir mesečar.
- Taj krompir se naziva još i kraljevsko srce. Tu su čili paprike, paradajz jabučar, stare sorte boranije, krastavca... - nabraja Nikola.