20.04.2024.

12:38

Foto: S. B.

Društvo

Poštar iz Paraćina gde god nađe, uzme plastični čep! Ima ih više od 40.000!

On, naime godinama sakuplja plastične zatvarače i ako ništa drugo, makar malo utiče na zaštitu životne sredine.

-  Ovde ima sigurno oko 105 kila, ja mislim nešto više od 40.000 komada. Čepovi su uglavnom od plastičnih flaša, kisele vode, sokova, jogurta...od svega po malo. Čepove skupljam na svakom koraku, kad idem u goste, na deponijama, na ulici, gde god vidim - kaže Momir.

Pre nekoliko godina je došao na ideju da ih sklanja u stranu, a njegove navike su prvo prihvatili ukućani i porodica, a potom prijatelji i komšije u selu.

Informer

Momirova želja je da se priključi nekoj od humanitarnih akcija za koje je čuo prethodnih meseci, pa je ovo svojevrsni poziv da ih preda nekoj organizaciji.

- Cilj mi je bio da prikupim to i dam u humanitarne svrhe. Čuo sam da u Novom Sadu skupljaju to, postoji neka organizacija "Čepom za osmeh". Kontaktirao sam ih i rekli su mi da im pošaljem- dodaje Momir. 

Informer

U Busilovcu i u okolnim selima najčešće ga prepoznaju kao poštara u ugovornoj Pošti 35249 Busilovac, a ovim poslom se bavi od 2007. godine. Posle višedecenijskog rada Momir naredne godine odlazi u zasluženu penziju. Bavi se i poljoprivredom, a predsednik je crkvenog odbora crkve Svetog apostola Andreja.