04.05.2024.

09:15

Foto: Shutterstock

Društvo

Ako danas farbate jaja, Kruševljanke imaju posebne savete!

Penzionerka Dušica Erceg iz Kruševca godinama obavezno boji jaja u lukovini.

- Crvena je prva boja u koju farbam jaja. Sve počinjem tako što jaja poređam u malo dublji, široki sud sa hladnom vodom, stavim i malo soli kako jaja ne bi pucala i kuvam ih na tihoj vatri. Pored jednobojnih, jaja bojim i u lukovini. Skuvana jaja, kada postanu mlaka, obmotam lukovinom, uvezujem u svilenu čarapu i stavljam ih u posudu sa jednom ili više prethodno pripremljenih farbi za jaja (ukoliko pravim šarena) i tako ih pustim da odstoje 10-tak minuta. Potom jaja stavljam na ubrus, a kada se ohlade, odvezujem i uklanjam lukovinu, a potom premazujem suncokretovim uljem kako bi dobila sjaj - opisala je za lokalni list "Pobeda".

Otkrila je još jednu zanimljivu tehniku. 

- Prethodno skuvana jaja, dok su još vruća, poređam u cediljku koju namestim preko posude sa ključalom vodom (posudu treba pomeriti sa šporeta dok se ovo radi), poprskam bojama za jaja, prekrijem ih krpom i tako ih ostavim 15-tak minuta. Nakon ovog vremena, pomerim krpu, jaja pažljivo izvadim iz cediljke i premažem uljem. I tako dobijem zanimljiva šarena jaja, zahvaljujući bojama i vodenoj pari.

Takođe, jaja možemo ukrasiti i cvetićima, detelinom, listićima ali i drugim biljkama iz bašti i dvorišta. Zorica Stojković sa velikom pažnjom pristupa ukrašavanju Vaskršnjih jaja.

Informer

- Na prethodno skuvana jaja, pažljivo namestim željeni cvet ili listiće. Svako jaje uvijem u svilenu čarapu i tako farbam u određenu boju ili izmešam boje kako bi jaja, nakon što uklonim čarapu i biljku bila jednobojna ili šarena, a na njima bi se ocrtavao detalj cveta ili listića. Isto se može raditi i sa svežim jajima, ali sa lukovinom. Kada prislonim list i svako jaje posebno uvežem svilenom čarapom, kuvam ih u lukovini koja je prethodno bila potopljena u vodi nedelju dana. Jaja se na ovaj način mogu bojiti i bez ukrasa, odnosno listića ili drugog bilja.

Tradiciju i poštovanje verskih običaja neguju i Srbi iz dijaspore.

Među njima je i Kruševljanka, tridesettrogodišnja Milica Erceg koja već dve godine radi i živi sa mužem i njihovo dvoje dece u gradu Malme, u Švedskoj. Kako je rekla za "Pobedu" sa nestrpljenjem iščekuju Vaskrs, a posebno se raduje kada sa decom ukrašava jaja. Kao i mnoge domaćice, tako i Milica, pored ostalih primenjuje i dekupaž tehniku.

- Skuvana i ohlađena jaja, prvo premažem belancem, a zatim zalepim sloj salvete sa određenim motivom, pa četkicom ponovo premažem belancem, dok se salveta ne zalepi za jaje. Takođe, jaja ukrašavam i bojama za kolače. Tečnu boju stavim na salvetu i istom, kružnim pokretima, premazujem prethodno skuvana jaja i stavim na ubrus da se osuše. Boje su mnogo bolje i meni je tako najlepše, lakše i najbrže da obojim jaja za Vaskrs, a moji klinci su oduševljeni šarenilom boja. Četvorogodišnja ćerka Nika mi vrlo rado pomaže u ovom poslu i veoma se raduje i ovogodišnjem ukrašavanju jaja i dekoracijama koje zajedno pravimo za Vaskršnju trpezu.