07.05.2024.

20:15

Foto: printskrin druš mrez

Društvo

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)

Tokom Topličkog ustanka koji je počeo 26. februara 1917. godine bračni par Pantić učestvovao je u svim borbama.

Nakon što je u februaru 1916. godine uspeo da pobegne ispred bugarskog streljačkog voda Vučko Pantić zarekao se da ga Bugari više živog nikada neće uhvatiti. Tako je i bilo!

Odmah se odmetnuo u planine bežeći od okupatorskih potera. Bugari su preko njegove žene Rose uspeli da stupe u kontakt sa njim rekavši da će mu stradati cela porodica ukoliko se ne preda, uključujući i njihovo tek rođeno dete koje je ostalo kao zalog da će se oboje vratiti.

Vučko nije hteo da se preda ni po cenu života tek rođenog deteta u čemu ga je podržala i Rosa koja je ostala sa njim za sve vreme ustanka učestvovajući i u najžešćim bitkama, pa i u onim prsa u prsa sa Bugarima.

Informer

 

Nažalost, Bugari su im zapalili kuću i u oganj bacili sina Adama, koga su Rosa i Vučko stostruko osvetili.

Rosa je, nakon završetka Prvog svetskog rata, rodila još troje dece. Koliko je bila čeličnog srca, govori i kasniji događaj tokom Drugog svetskog rata kada su partizani ubili i njenog osamnaestogodišnjeg sina Vukosava. 

Mladić opijen slavom svoga oca, i pored isključive zabrane očeve, krenuo je da se priključi Pećancu, i u borbi je poginuo 1. februara 1942. godine. Ubistvo je bilo zversko. Partizani su joj mučki ubili sina, rasporivši mu grudni koš, a umesto srca stavili su kamen. Dva dana je mladić bio izložen u Sokolskom domu u Prokuplju. Rosa je sama otišla po telo i odnela ga u rodno selo Lazarevac. 

Informer

 

Na kraju, Vučko je otišao u Dražine četnike ne želeći da stupi pod komandu Koste Pećanca koga je smatrao izdajnikom. Poginuo je negde na severu Bosne.

Rosa Pantić je uspela da preživi vreme i odmazdu okupatorskih snaga. Uspela je da preživi i Bugare i Austrougare, ali ne i komuniste koji su je ubili 1945. u Blacu.

Obeležje heroini Topličkog ustanka danas nema, ali ostalo je sećanje na Rosu koja je rame uz rame četovala sa svojim mužem.