Društvo
Ovako se pravi najbolji pekmez! Žene iz Homolja zato imaju i svoju Pekmezijadu!
Domaćice iz Melnice kod Petrovca na Mlavi tako su osmislile i Pekmezijadu, jedinstvenu manifestaciju koju radno obeležavaju već drugu godinu!
Već iskusne u ovom poslu, bez treme i u dobroj atmosferi uz tonove vlaške muzike i folklora, ovog vikenda su pokazale kako se pravi najbolji domaći pekmez!
Najviše je bilo degustatora koji su smelo procenjivali ukus vrelog pekmeza.
- Nema tu neke specijalne filozofije. Pripreme se šljive, operu i odvoje od koštica i stave u kazan. Red šljiva, pa malo šećera, jer su šljive već slatke. Tako se krčka nad vatrom i meša, a pekmez je gotov onog momenta, kada se drvenom varjačom povuče preko kazana ili šerpe a pod njom se vidi dno posude. Nikako ne treba stavljati vanilin šećer, jer to tada nije onaj pravi, tradicionalni recept - kaže Slađana Radanović, iz pobedničke ekipe "Stamničanke" iz sela Stamnica.
Slađana kaže da je razlika između pekmeza i džema,u tome što se za pravljenje džema, osim šljiva stavlja i drugo voće, dok u pekmez idu isključivo šjive.