21.10.2024.

14:37

Foto: S. K.

Društvo

Na pijaci slušaju Mocarta i Baha! Gde to ima? Pa kod nas!

Da se kojim slučajem neka grupa stranaca ovog vikenda zatekla na Limanskoj i Satelitskoj pijaci u Novom Sadu, imali bi šta da vide!

Među tezgama voća i povrća čule su se melodije Mocarta, Baha, Bokerinija...i to uživo!

Udruženje "Dunavska sonata" već četiri godine organizuje koncerte na nesvakidašnjim javnim mestima - na pijacama, autobuskim stanicama, penzionerskim domovima...

- Kad smo pre četiri godine ušli u ovaj projekat imali smo bojazan da li ćemo uspeti. Dokazali smo da i pijaca može da bude poput koncertne dvorane. Nisu važne kupole, dvorane, svetla pozornice. Važni su ljudi. Da bi živela, muzici je neophodna publika. Čak i kad bi hteli ne mogu svi Novosađani stati u jednu pozorišnu salu. I zato "Hrana za uši", kako smo nazvali ovaj projekat, počiva na principu da publici treba ići u susret, a ne čekati da ona dođe – kaže za "Informer" Milica Trifunov, predsednica Udruženja "Dunavska sonata".

Informer

Ona dodaje da će u okviru ovogodišnje koncertne serije, koja je započeta prošlog vikenda na Ribljoj pijaci, biti održano 10 koncerata na gradskim i prigradskim pijacama.
- Organizovali smo više od 150 koncerata na neobičnim mestima! Važan je momenat iznenađenja, da ljude sretnemo nespretne da ne stignu da "podignu zidove" i da prihvate klasičnu muziku koja može biti saundtrek njihovog života – dodaje Milica. 

Za one koji su na ovim novosadskim pijacama imali prilike da bar na kratko čuju klasiku, svirao je trio "Tuti" koji čine pijanista Jožef Riter i violinistkinje Andrijana Rajić i Sanja Vidaković...

Svirali su Mocarta, Štrausa, Šostakoviča, a osim njih nastupio je i duo "Fuego" - violinistkinja Kristina Lakić i kontrabasista Saša Kaić, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.