23.10.2024.

07:30

Foto: T. J.

Društvo

Mali Zvornik i Velika Reka! Ovako se čuva selo!

Miholjski susreti sela proteklog vikenda bili su povod da se i mladi i stare podsete kako je životi na selu i s ponosom govoriti o tome.  

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, zvanično je otvorio događaj, pozdravljajući učesnike i posetioce uz poruku da je očuvanje narodnih običaja zadatak svih nas.
- Nastojimo da otrgnemo od zaborava stare sportske discipline – od nadvlačenja konopca i bacanja kamena s ramena do kulturno-umetničkih dešavanja, koja predstavljaju neprocenjivo blago našeg kraja. Prošle godine smo se družili u Radalju, ove u Velikoj Reci, a naredne će domaćin biti neko drugo selo. Ovo je prilika da naša sela ponovo ožive, a ljudi se okupe oko najlepših tradicija - istakao je Jevtić.

Tokom svog govora, Jevtiće je podsetio na kapitalna ulaganja u opštinu koja su donela značajan napredak ovom kraju.

- Boravak predsednika Vučića u Malom Zvorniku, u dva navrata, doprineo je ulaganjima u kapitalne investicije i poboljšanju uslova za život. Najznačajnije je završetak saobraćajnice do Loznice, koji očekujemo do kraja godine. To je preduslov za nastavak puta do Malog Zvornika i izgradnju još jednog mosta na Drini, što će otvoriti nove mogućnosti za brz dolazak iz Beograda i Novog Sada, a i boravak na našem "moru"- Zvorničkom jezeru!

Za zabavu i razonodu niko ne mora da brine. I sada se pokazalo da je, kao nekad, dovoljan kamen, konopac i jake ruke. 

Ekipa iz Podgaja odnela je pobedu u nadvlačenju konopca, dok je Đorđe Vukosavljević bio najbolji u bacanju kamena s ramena, postižući impresivan rezultat od 8,60 metara.

- Borba je bila žestoka, ali mi je najdraže što smo uspeli da pokažemo mladima koliko je važno da sačuvamo ovakve običaje - rekao je Đorđe.

A da je iskustvo presudno u obaranju ruke, dokaz je  Dragan Smiljanić (50) koji je savladao tri decenije mlađeg Đorđa Vukosavljevića.

Posle sportskih takmičenja, posetioci su imali priliku da uživaju u pravom gastronomskom spektaklu - članovi Udruženja penzionera i invalida Malog Zvornika nadmetali su se u kuvanju čorbastog pasulja, tradicionalnog specijaliteta ovog kraja.

Pobedu je odnela Stanija Mihajlović iz Velike Reke, čija je čorba bila jednoglasno ocenjena kao najbolja...