25.10.2024.

07:30

Foto: Printscreen Instagram Aleksandra Mikata

Društvo

U Beogradu i danas rađa vinova loza, stara više od jednog veka! Čuda se dešavaju pod njom! Evo gde se tačno nalazi!

"Zemunka", najstarija loza u Zemunu, nalazi se u Gospodskoj broj 4. Ovu lozu u dvorištu je zasadila cincarska porodica Puljo,vlasnici prve štamparije još 1827. godine, a kasnije se tu uselila trgovačka porodica Živanović.

Prvi materijalni dokaz o postojanju vinove loze nalazi se na jednoj fotografiji reklame soka od grožđa iz 1878. godine. Zatim, fotografija devojke iz porodice Živković iz 1908. na kojoj se vidi već stasala loza koja se proteže duž cele terase, pišu zemunskevesti. Zemunska loza preživela je oba svetska rata, pa i savezničko bombardovanje 17. aprila 1944. kada je od kuće u Gospodskoj broj 4 ostala ruina, uništen je prednji deo zdanja.

U Gospodsku ulicu i okolo kuće palo je sedam avio bombi. Dve osobe su poginule, a devojčica koja se nalazila pored loze ostala je nepovređena, kao i sama vinova loza. Tako se ovoj lozi pripisuju i čudotvorne osobine te nije čudo što su pod ovom lozom brojni parovi zaklinjali na večnu ljubav, a drugi dolazili da zamisle želju u nadi da će im se ostvariti. Kuća je proglašena za nepokretno kulturno dobro, a 2014. godine ovaj raritetni čokot vinove loze zaštićen je kao prirodno dobro.

Ova loza "je čudotvorna", jer je kuća u Gospodskoj ulici 4 tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine postala ruina i, prema pričama, svi su poginuli osim devojčice koja je stajala ispod loze.
Loza "samu sebe zaliva", jer je našla put do bunara koji je zatrpan tokom savezničkog bombardovanja.

"Zemunka" ima evropski pedigre. To je sorta "rozeta", unikatna i jedinstvena. Do skoro se nalazila samo u ovom dvorištu u Zemunu, a sada je raširena i po Oplencu.

"Slankamenka" je najstarija loza na Dorćolu i nalazi se u Ulice Rige od Fere broj 4, u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.
Lozu "slankamenku" na Dorćolu zasadila je porodica Eškenazi 1938. godine, a svi članovi su stradali na Starom Sajmištu.

Lozu je spasao agronom Petar Despotović kada je pre 30 godina spazio čokot. O lozi brinu najbolji naučnici i rodi dovoljno grožđa da se napravi malo ekskluzivnog vina.