26.10.2024.

14:19

Foto: N.F.

Društvo

(VIDEO) Ko nije došao, neka požuri! Ima sarme za sve!

Tradicionalna Sarmijada okupila je na 11. druženju 157 ekipa, 100 izlagača, a posetioci pristižu sa svih strana!

Nikoli Vuksoviću, predsedniku sudijskog tima za izbor najbolje neće biti lako.

- Sarma je naše nacionalno jelo, ali je ovaj događaj odličan jer čuva tradiciju pripreme sarme više nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji. Svaka ima svoje specifičnosti - kaže Vuksović, doktor nauka iz uže oblasti gastronomije, član kulinarske asocijacije šefova kuvara Srbije.

Svake godine biraju klasičnu i specifičnu sarmu, a od kriterijuma ne odustaju. 

- Takmičari treba da nam serviraju sarme sa tečnošču u kojoj su kuvane. Tako kod klasične ocenjujemo fil, ukus, tečnost a kod specifične je važna sama kreativnost u izboru sastojaka - objašnjava. 

Lično, kaže, voli sarmu sa kimom, ali profesionalnost je na prvom mestu. 

Na pitanje da li danas mora da proba svih 157 "uzoraka", kroz smeh kaže da ima ekipu sudija koja će mu pomoći. 

Dok je većina ekipa izabrala pripremu klasične sarme, vegetarijanka Anica priprema vege sarmu.

- Reč je o receptu manastirske sarme, malo modifikovani recept iz srednjeg veka. Unutra je pirinač, celer, orasi, suve šljive, šargarepa, brašno od bundeve i tikvice- otkriva nam Anica. 

Među ekipama su i Mađari, Hrvati, Slovaci...

Marin je šef ekipe motokluba iz Slavonskog Broda.

- Godinama dolazimo na Sarmijadu! Mi smo dobri prijatelji sa motoklubom Sinovi Severa i ovo nam je fantastično druženje. Sad smo zavili 163 sarmice i sigurni smo, biće ovo dobar ručak i provod - kaže Marin. 

Proglašenje pobednika najavljeno je u 16 sati i ima još vremena da posetite Bačku Topolu!

Pogledajte kako je tamo: