26.10.2024.

15:24

Foto: J. V.

Društvo

Kruzeri će pristajati i u Smederevu! Pravi se moderna marina na Dunavu

 - Smederevo će dobiti marinu, jednu od pet u okviru projekta "Zaplovi Srbijom". Marina je u zaleđu  predivnog zdanja Smederevske tvrđave i jedva čekamo da bude gotova, jer to će biti izuzetno velika stvar za nas, kako u turističkom, tako i u privrednom smislu, ali i svim ostalim oblastima – rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović pri obilasku radova na odmuljivanju marine. 

Informer

Prva faza radova završava se početkom novembra

Reč je o prvoj fazi uređenja, koja početkom idućeg meseca treba da bude završena, a prema procenama, sa ovog prostora izvađeno je oko 50.000 kubika mulja.

Informer

Predstavnici Grada i Agencije za upravljanje lukama

- Trenutno pravimo procenu neophodnih sredstava za drugu fazu, koja podrazumeva opremanje marine u Smederevu i nadam se do kraja sledeće godine, ili početkom 2026-te, da ćemo imati prvog operatera. To može da znači da će Smederevo možda biti prvi grad u Srbiji koji će imati kompletno i proglašeno lučko područje i operatera za upravljanje marinama. Na taj način svakako ćemo učiniti ovaj grad lepom turističkom destinacijom i mislim da će Smederevo dobiti svoju ulogu i mesto na nautičkoj karti ne samo Srbije, već i Evrope – rekao je Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama.

Radovi na odmuljavanju marine preduslov su za izgradnju novog nautičkog objekta, koji će omogućiti pristan turističkim brodovima. Za odmuljavanje marine izdvojeno je 50 miliona dinara, a radi se na osnovu snimaka koje je izradila Agencija za upravljanje lukama.