27.10.2024.

07:20

Foto: M. L.

Društvo

Na izvor Svete Petke u Vinči danas svi dolaze! Kažu, ta voda čini čuda!

- Izvor je otkriven 1935. godine. Priča se da je jedan drvoseča sekao šumu i posekao ruku testerom. Ranu je isprao vodom sa ovog izvora i ona je začas zarasla. Od tada se veruje da je voda lekovita i da ima neku moć. Iz godine u godinu sve više ljudi ovde dolazi. Mi, meštani smo natkrili izvor, a 2013. godine sveštenik je osveštao ovo mesto - priča Zoran Kostić iz Vinče. 

Do izvora su sredili i put, postavili putokaze, pa je i drugima lako da dođu do njega iako se nalazi u šumi.  
Brojni meštani ovog sela, ali i verujući narod iz okoline, svakog 27. oktobra dolazi na ovaj izvor po vodu koja, tvrde, pomaže samo onima koji veruju, a u lekovitost su se uverili mnogi.


- Mojoj kćerki su bubuljice sa lica nestale posle umivanja ovom vodom. Ja sam imala posekotinu, a posle nekoliko obloga, rana je, verujte, zarasla. Pričaju da je i poznata glumica ovde dolazila tražeći pomoć za lečenje od karcinoma dojke. Dobra je voda za "ženske bolesti" a, kažu da pomaže i kod bolova u želucu - priča nam Ljiljana Selaković. 

Selo Vinča, nadaleko poznati voćarski kraj, leži na nekoliko izvora i svaki od njih ima svoju istoriju.

- Najpoznatiji je izvor Vidinac. Smatra se da je baba Vida došla sa Rudnika, preselila ovde svoju porodicu i od tad je počelo da se naseljava selo. Tu su i Šarevac, i još poznatiji Carevac, gde je izgrađena česma još u vreme kralja Aleksandra Karađorđevića. Smatra se da je ta voda jedna od najzdravijih u Srbiji - priča nam Mirko Radovanović, seoski učitelj.