27.10.2024.

08:45

Foto: Informer

Društvo

Zašto se kruna kneza Lazara nalazi u Istanbulu? U jedinstvenom Parku maketa srpskih manastira čućete još zanimljivih priča

Reč je o Parku maketa u kome se nalazi više od 30 srpskih srednjovekovnih manastira, samo 17 puta manjih! 

Sve ih je napravio jedan čovek – Milenko Ilić, meštanin Despotovca. On je i idejni tvorac, graditelj i vlasnik čitavog parka, piše zdravopančevo.

Informer

Park maketa kod Despotovca

Tamošnji vodiči znaju i ono što ne može da se nađe u enciklopediji ili udžbeniku iz istorije, već i ono što se o našim svetinjama govori u narodu, kakva verovanja postoje u vezi s njima i kakve legende se pletu oko tih svetih mesta već vekovima, od njihovog nastanka do danas.

– Park postoji 16 godina i ne radi jedino tokom zime. U tom periodu, vlasnik Milenko Ilić u Despotovcu uvek napravi neku novu maketu, pa tako s proleća, na početku sezone, posetioce redovno dočeka nešto dotad neviđeno. Tako će biti dok god prostor to bude dozvoljavao. Najnovije makete u parku su one koje realistično prikazuju manastire Morača i Banjska – ispričao je vodič.

Informer

Najstarija maketa - manastir Ravanica

Najstarija maketa u parku je ona koja je prva napravljena - maketa manastira Ravanica. To je verovatno najosvetljeniji srpski manastir zato što ima 64 otvora i prozora. Ravanica je zadužbina kneza Lazara i tamo se nalaze i njegove mošti. 

Iz priče o manastiru Ljubostinja, najzanimljiviji je podatak da se kruna kneza Lazara nalazi u Istanbulu.

– Posle smrti kneza Lazara, njegova supruga Milica više se nije udavala, već je postala monahinja u svojoj zadužbini, manastiru Ljubostinja. On se nalazi kod Trstenika. Milica je iza jedne freske u zidu sakrila zlatnu krunu kneza Lazara i neki svoj nakit. Međutim, Turci su saznali za to, razbili su zid i krunu odneli u Istanbul, gde se ona nalazi do današnjeg dana. Oni je lepo čuvaju u Istorijskom muzeju, ali odbijaju da je vrate u Srbiju. Oko toga se navodno pregovaralo, ali se priča da su Turci postavili uslov koji Srbija nije mogla da ispuni: tražili su navodno da u Nišu bude srušena Ćele-kula da bi vratili krunu – ispričao je vodič u parku.

Manastir Ljubostinja građen je1388. godine. Po predanju, kneginja je podigla hram na mestu gde se prvi put videla s budućim mužem, knezom Lazarom...