08.12.2020.

09:20

Foto:

Društvo

ZA DAN SE U KBC ZVEZDARA POTROŠI 7 TONA KISEONIKA, a nekada je to bila ŠESTOMESEČNA POTROŠNJA! Svorcan: Skorašnji prijemi imaju TEŽU KLINIČKU SLIKU! (Video)

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan kaže za RTS da se u toj zdravstvenoj ustanovi održava trend da dnevno prime isti broj bolelih od kovida 19 koliko ih i otpuste.

"Od juče do danas primili smo 58, a otpustili 53, taj trend se održava poslednjih sedam dana, Pedeset pacijenata je na Intenzivnoj nezi, 22 na respiratoru", navodi Svorcan.

Kako navodi Svorcan, u prvom ciklusu najborniji su bili pacijenti između 30 i pedest godina u drugom srednje životne dobi dok sada dominiraju pacijeti stariji od 60 godina.

Prema njegovim rečima, svi skoršnji prijemi su teži pacijenti pa je neophodno da im se obezbedi mesto sa kiseonikom.

Informer

Petar Svorcan

Svorcan zato ukazuje da je potrošnja kiseonika u KBC Zvezdara mnogo veća nego što je bila pre pandemije.

"Najveća potrošnja kiseonika u jednom danu bila je sedam tona i sto kilograma, prosečno poslednjih nedelju dana između šest i po i sedam tona, što je ranije bila šestomesečna potrošnja", ukazuje Svorcan.

"Kod zaposlenih koji su izlečeni od kovida 19 primetili smo zamor i malaksalost, i teže se vraćaju u radni pogon". Svorcan naglašava da je još rano govoriti o dugoročnim posledicama kovida 19.

KBC Zvezdara je od sredine novembra treći put u kovid sistemu i od tada je u bolnici zbrinuto 1.600 pacijenata.