17.12.2021.

11:34

Foto: pinterest.com

Društvo

Spremite NAJUKUSNIJE SLAVSKO ŽITO ZA SVETOG NIKOLU! Stari srpski recept za koljivo

Osnovni simboli krsne slave su slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveća. Slavski kolač priprema domaćica, seče se na poseban način.

Slavsko žito, koljivo ili panaiju domaćica priprema uoči slave od kuvane pšenice, servira je u činiju i pospe uglavnom mlevenim orasima. 

Žito se prinosi u slavu Božju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana, za pokoj duša svih predaka u tom domu.

Pšenično zrno u hrišćanstvu simbol je večnog života – smrti i vaskrsenja.

Slavsko žito sa orasima, osim što ima duhovnu vrednost, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

Informer

Slavsko žito
Sastojci za slavsko žito:

500 g pšenice belije
400 g kristalnog šećera
400 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraha
na vrh noža cimeta

Priprema žita

Iz pšenice odstranite oštećena zrna i trunje, stavite je u lonac i prelijte vodom, pa ostavite da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvajte. Kada je pšenica kuvana, pustite je da se ohladi i dok je još mlaka, procedite je ali je ne ispirajte. Tajna je baš u pšeničnom skrobu koji treba da ostane sa žitom.

Proceđeno žito dok je još toplo sameljite u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se samelje previše sitno, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešajte sa šećerom i orasima, dodajte kesice vanilin šećera i po želji pola muskatnog oraha fino samlevenog. Ako ne volite aromu muskatnog oraha, možete slobodno da ga izostave iz recepta. Mešajte pšenicu, orahe i šećer rukama. To je treća tajna recepta za slavsko žito!

Na kraju slavsko žito odozgo pospite orasima, a može ga ukrasiti tako što ćete napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha ili žele bombona.