04.05.2022.

09:01

Foto:

Društvo

GOTOVA KUVANA JELA SVE POPULARNIJA! Narod se okreće domaćim specijalitetima, kiosci brze hrane odlaze u zaborav?

Umesto kesa sa pijace ili iz prodavnice, sve češće kući nosimo već spremljenu hranu. Kuhinjica u komšiluku koje su spremale gotova jela bilo je pre epidemije korone skoro na svakom ćošku. Kako je sada i da li će možda domaći specijaliteti pobediti kioske brze hrane?

Kvalitetno meso, luk i začini – recept za dobar gulaš.

- Pa junetina najskuplja, preko hiljadu i nešto je kilo, iseckate na kockice, dosta luka i crnoga na kraju i beloga, to se krčka sa dosta začina, ali najbitnija je aleva paprika i to je gulaš - objašnjava jedna sugrađanka.

Ponuda raznovrsna, cene niže nego u restoranima

Krčkaju se i cene namirnica, struje, a i slobodnog vremena je sve manje. Zato lokali u kojima se prodaju gotova jela niču iz dana u dan. Ponuda je raznovrsna, a cene niže nego u restoranima.

- Pretpostavljam da su zaposleni ljudi, oboje rade i onda nemaju vremena za to. Ne isplati se svakako za dvoje, troje, četvoro kupovati ili kuvati – to je velika razlika - kaže jedan sugrađanin.

Informer

Domaći specijaliteti sve traženiji

- Teško je sada govoriti u ovom trenutku kada se svaki dan ili svake nedelje menjaju cene, ako je do juče junetina bila 600, 700, 800, sad je 1.200 - dodaje drugi.

I u velikim marketima postoje odeljci sa gotovim jelima. Razne vrste salata, pasulj, pilav, sarma, tikvice, musaka, pa čak i supa ili čorba. Sve može da se spakuje i ponese. Kupci – sve generacije. 

Brz tempo života podstiče razvoj ovog segmenta

- Nedostatak vremena, brz tempo života omogućio je razvoj ovog segmenta, jer možete uvek naći topla, sveža jela i samim tim i uštedeti vreme. Da li se kupuje za porodicu od četiri i više članova do pojedinačnih kupovina, ovde je poslovni svet vrlo prisutan, to su porcije od 200 pa na više grama, svako može naći svoju kombinaciju - navodi Miloš Mladenović, inženjer tehnologije i direktor proizvodnje.

A kombinuju se i kalorije, pa su sve traženiji nutritivno izbalansirani obroci. Veći proizvođači kažu da u kreiranju menija učestvuju nutricionisti.

- Za neke redukcione dijete koje su trenutno trend malo su stroži neki nutritivni zahtevi, ali generalno sva naša jela su nutritivno izbalansirana sa odgovarajućim odnosima mesa, povrća, zaista jako vodimo računa o tome - dodaje Mladenović.

Popularni su i paketi, glavno jelo, salata, lepinja ili hleb – negde piće ili desert gratis. Čak je jedna šljunkara odlučila da svoje mušterije počasti kuvanim jelom i salatom.

Bonus video: