08.10.2022.

14:27

Foto: Reuters

Društvo

"SNAŽAN, ENERGIČAN I BRZ KAO NOVAK!" O ovome priča cela Srbija! Profesor dr Ćurčić otkrio sve o insektu nazvanom po Đokoviću

Prema njegovim rečima radi se o novoj vrsti insekata za nauku iz familije trčuljaka, koji su vezani za pećinska staništa.

- U pitanju je specifičan, potpuno slepi, depigmentisani insekt sa jako dugačkim nogama i antenama. Latinski naziv nove vrste je Duvalius Đokovići. Ova vrsta je jedinstvena po tome što je jako retka i što živi samo u Siminoj jami na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji i nigde se više ne može naći u svetu. Đokovićev duvalijus živi u potpuno mračnim delovima Simine jame, ispod kamenja ili na zidovima jame, tamo gde je povećan stepen vlage. Hrani se sitnim beskičmenjacima tako da je u pitanju tipičan predator. To je relativno sitan insekt, dužine tela od 4-5 mm koji nije otrovan, a jedino predstavlja opasnost za sitnije organizme koji žive u pećini, kojima se hrani - kaže Ćurčić.

Informer

Lokalitet gde živi Duvalius Đokovići

Trčuljak snažan, brz i borben kao Novak

Ćurčić ističe da su svi autori naučnog rada veliki obožavaoci Novaka Đokovića, tako da nije bilo dvoumljenja oko toga po kome će nova vrsta trčuljka za nauku nositi ime.

- Nismo bili u kontaktu sa Novakom pre nego što smo publikovali naučni rad sa ovim značajnim otkrićem. Videli smo pozitivnu Noletovu reakciju na Instagram nalogu kolege Vesovića nakon objavljivanja informacije o pronalasku nove vrste za nauku, tako da pretpostavljamo da mu se naše otkriće dopada.

Privilegovan sam i počastvovan

Novak Đoković

Naš sagovronik otkrio je zajedničke osobine nove vrste insekta i Novaka Đokovića istakavši da su veoma slični.

- Novaku i novoj vrsti insekta za nauku koju smo imenovali po njemu je zajedničko to što su snažni, energični, brzi, borbeni, elastični i prilagođeni da opstaju u nepovoljnom okruženju. Pored toga, oboje potiču iz Srbije. Slepi trčuljak je predator u svom pećinskom okruženju, dok je Novak figurativno predator na teniskom terenu.

Informer

Oglasio se i Đoković

Novak Đoković pokazao je zahvalnost što nova vrsta insekta nosi ime po njemu.

- Veoma sam zahvalan što su mi dali tu čast. Mislim da je retko da retka vrsta insekta ili životinje dobije ime po živoj osobi. Privilegovan sam i počastvovan - rekao je Đoković na konferenciji za novinare juče u Astani.

Novak se i na Instagramu povhalio - Novi insekt nazvan po mene, stoji u njegovoj objavi.

Informer

Komšije iz regiona puževe nazvali po našem teniseru

Da i naučnici iz ostalih zemalja vole najboljeg srpskog tenisera govori činjenica da su Ćurčićeve kolege iz Crne Gore i Slovačke prošle godine objavili rad sa opisom nove vrste slatkovodnih puževa iz okoline Podgorice, koju su nazvali Travunijana Đokovići

- Postoji dosta primera u svetu, pa čak i u našoj zemlji, da su imena novih vrsta životinja za nauku davana po poznatim ličnostima iz sveta sporta, muzike, filma, nauke, pa čak i politike. Neke vrste nezvene su po Miku Džegeru, Frediju Merkjuriju, Leonardu di Kapriju, Kejt Vinslet, Lejdi Gagi, Donaldu Trampu... Kada je moj istraživački tim u pitanju, do sada smo opisali nekoliko novih vrsta insekata za nauku, koje smo nazvali u čast poznatih ličnosti iz Srbije kao na primer po Nikoli Tesli, Jovanu Cvijiću... Čest je slučaj da se naučna imena novih vrsta životinja daju i po lokalitetu gde date životinje žive - serbicus, tarensis, zlatiborensis - objašnjava naš sagovorinik.

Bonus video: