04.10.2023.

06:47

Foto: Shutterstock

Društvo

Država će držati cene goriva pod kontrolom! Predsednik Vučić tražio od Vlade Srbije da razmotri cene derivata

Posle apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Vlada Srbije razmotri cenu derivata, jasno je da bi ministri na sednici uskoro mogli da donesu meru koja bi uticala na to da cene goriva ne odu "u nebesa". Prema rečima stručnjaka, država ima zakonsko pravo da spusti iznos akciza, odnosno da se odrekne dela prihoda, što bi za sada držalo cene goriva na trenutnom nivou.

Cena sirove nafte raste od septembra i u protekle dve sedmice kretala se na nivou od 95 dolara po barelu, što je najviši nivo od početka godine. U Srbiji je u petak dizel poskupeo, a benzin pojeftinio. Dobra vest je da, iako su 1. oktobra povećane akcize na naftne derivate, naftaši nisu iskoristili priliku da podignu cene zbog toga i tako su se odrekli dela zarade. S druge strane, država će morati da reaguje kako ne bi došlo do velikog poskupljenja.

- Sad je porasla cena akciza, bitno je da se kontroliše cena nafte, jer je otišla "u nebesa". Da nam cena goriva ne bi skočila za devet ili deset dinara, koliko bi trebalo po svim parametrima, Vlada bi trebalo da odmah sedne i vidi kako da taj problem rešavamo - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dizel popularniji

Dodao je da je benzin manje-više pod kontrolom, ali da je dizel problem jer on čini 82 odsto ukupne potrošnje goriva u Srbiji.

- Moramo da zaštitimo narod i od inflacije, ali i da pomognemo ljudima da lakše žive. Da ljudi zaista osete povećanje plata koje sledi - naveo je Vučić.

Stručnjaci ističu da je sada već izvesno da će Vlada doneti odluku o snižavanju akciza.

- Postoji zakonsko pravo da se akcize spuste do 20 odsto, a koliko će one biti spuštene, ostaje da vidimo. Jasno je da bi moglo da bude anulirano ovo podizanje akciza od 1. oktobra. S obzirom na to da je predsednik uputio predlog, verovatno će ga Vlada poslušati. Pogotovo je važno da se spusti cena dizela, jer je on dosta poskupeo poslednjih nedelja, a mislim da je spuštanje akciza sada jedino rešenje - navodi za Informer Nebojša Atanacković, stručnjak za naftu.

Privremene mere

On podseća da je Srbija u avgustu 2022. godine usvojila odluku o privremenom smanjenju akciza na pojedine derivate za 10 procenata.

- Akciza se po automatizmu povećava svake godine, za rast cena na malo u prethodnoj godini, i to u januaru ili februaru. Sada je to urađeno u oktobru, što možda i nije loše, jer da su povećali na početku godine, rast bi bio veći - smatra Atanasković, koji dodaje da cene rastu i zato što u Evropi nema dovoljno dizela.

I Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije slaže se da je u Evropi najveća potražnja za dizelom i naveo je još nekoliko faktora zašto ovaj derivat poskupljuje.

- Imamo još nekoliko faktora, kao što su promena u strukturi sirove nafte, koja se prerađuje i koja takođe utiče na rad rafinerija. Postoje zastoji nekih rafinerija, onda raste tražnja za mlaznim gorivima, pa kada se to sve sabere, imamo deficit dizela, što uzrokuje i rast cene - objasnio je Mićović.

Cena nafte na maksimumu

Cene nafte opale su juče za oko dva odsto, na najniži nivo u prethodne tri nedelje, pa barel brent nafte za isporuke u decembru košta 90,78 dolara. Cene sirove nafte prethodno su porasle za skoro 30 odsto u trećem kvartalu i dostigle najviši nivo u zadnjih 10 meseci.