Društvo
Šaran i som poskupeli gotovo 100 odsto, Srbi prelaze na pastrmku! Evo kolike su cene ribe tokom sezone slava
Evo koju vrstu ribe Srbi najviše kupuju u ovom delu godine i kako se kreću cene ribe na jdnoj beogradskoj gradskoj pijaci.
- Srbi uglavnom najviše kupuju šarana i soma, međutim, pošto su som i šaran veoma poskupeli, skoro pa 100 odsto, tako da su se oni okrenuli pastrmci, oradi, brancinu - više morskom program nego rečnom", objašnjava Nemanja iz lokalne ribarnice.
Kako prepoznati kvalitetnu i svežu ribu?
Ipak, kako ističe prodavac, naša riba je daleko kvalitetnija od one koja je uvežena iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Na pitanje kako prepoznati svežu ribu, Nemanja objašnjava:
- Ili pomoću škrga koje se nalaze u glavi ribe koje moraju da budu jarko crvene ili po očima koje moraju da budu bistre kao da je u pitanju živa riba. Takođe, u slučaju rečne ribe ne sme da se kupuje riba bez sluzi. Sluzava rečna riba je sveža, savetovao je sagovornik.
Takođe, sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan "riblji" miris nisu za upotrebu.
Konkretno trenutna cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480. Kada je reč o ceni soma iz druge ribarnice su nam rekli da zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade.