Društvo
Pekarki prekipela nepravda pa odlučila da progovori: Vlasnici nas teraju da potkradamo mušterije, na ovome najviše zakidamo
Zaposleni u nekim prestoničkim pekarama tvrde da pojedini vlasnici "ukradu" potrošačima i do 50 grama po vekni, ali redovno i zakidaju i na suhomesnatim proizvodima koji se stavljaju u sendviče, kao i na kremu koji se stavlja u krofnama.
- Dugo godina sam radila u beogradskim pekarama i odlično znam kako to funkcioniše. Nisam samo prodavala peciva i hleb nego sam i mesila. Kako je inflacija počela da skače mi smo tako zakidali na specijalnim vrstama hleba. Pojedini potrošači su primetili da vekna nije iste veličine kao pre, a čak smo i cenu podigli za deset dinara. Mnogi su počeli da se bune, ali ja iako radim u pekari uvek savetujem kupce da traže da izmerimo veknu odmah na licu mesta. Ljudi to plaćaju i imaju prava da se bune ukoliko se utvrdi da su obmanjeni - priča nam radnica (ime poznato redakciji) i dodaje:
- I ne zakida se samo na gramaži... Radila sam i u pekari u kojoj smo prodavali sendviče. Recimo, u sendvič stavljamo svega dva do tri parčeta šunke, pečenice. Ukoliko mesimo krofne sa kremom ili džemom svega jednu kašičicu stavimo. Zakida se na svemu i na svemu se gleda samo da se uštedi. Treba obratiti pažnju na to, otvorite sendvič da vidite koliko šunke ima ili pojedine krofne koje su skoro prazne iako na deklaraciji piše da su sa kremom ili džemom.
Podsetimo, Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača ipričala je da deklaracija mora biti jasno definisana i tom prilikom je naglasila da pravilnici postoje za sve.
- Deklaracija je detaljno definisana sa više propisa, pravilnika. Pre svega tu je centralni zakon o trgovini koji propisuju da roba u trgovini na malo mora sadržati deklaraciju koja je jasno definisana, nedvosmislena da ne bi dovodila potrošača u zabludu. Ne sme da sadržati podatke da ima posebna lekovita svojstva i tako dalje.
Za pekarske proizvode, na primer, takođe postoji pravilnik o kvalitetu proizvoda odnosno peciva. Ako trgovac deklariše da je proizvod od ražanog brašna mora imati minimum 70% ražanog brašna, ukoliko je reč o heljdinom minimum 30%, a ukoliko je reč o bureku sa sirom minimum 20% punjenja - kazala je Perinčićeva.