10.01.2024.

09:39

Foto: Shutterstock

Društvo

Odlične vesti za sve zadužene u evrima, najgore je prošlo: Očekujte pad kamata ove godine

Protekle dve godine svetska privreda, ali i srpska ekonomija, bile su pred velikim iskušenjima, pre svega zbog ratova koji su prouzrokovali visoku inflaciju i visoke kamate koje su ih pratile. Dobra vest je da je inflacija u SAD i Evropi počela da se smanjuje. 

Profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić rekao je za RTS da sfera finansija ima najveći stepen globalizacije do sada.

“Govor guvernera Centralne banke Amerike, odnosno način na koji će nešto reći i sadržina njegovog govora - u dovoljnoj meri utiče upravo na dva makroekonomska pokazatelja, a najpre na nivo kamatnih stopa u Americi, zatim nakon Amerike šta je ono što se dešava u evrozoni i na kraju kako ćemo mi kao država reagovati na okolnosti”, objasnio je Stakić.

Novac kao svaka druga roba

Novac kao i svaka druga roba ima svoju ponudu i potražnju. U zavisnosti od ponude i potražnje diktira se i njegova cena koja se ogleda u nivou kamatnih stopa.

"Naša zemlja i naše tržište su daleko veći od susednih država i daleko je veći stepen tražnje. Ne treba gledati samo jednu stranu novčića, nego treba gledati i tzv. kamatni diferencijal - razliku između aktivne i pasivne kamatne stope. Dakle, možda iz ugla štediša kamatne stope u Srbiji su daleko najviše u regionu, ali s druge strane, kamate na pojedine oblike kredita su takođe najskuplje kada uzimate kredit", rekao je Stakić.

Pad kamatnih stopa, Amerika je najpragmatičnija

“Ono što građani treba da znaju je da je najverovatnije, najteži period iza nas, kako u Evropi, tako u Americi, da je nivo kamatnih stopa dostigao neki takozvani plafon i da ukoliko se ne dese neke velike revolucionarne stvari, pre svega, u geopolitičkom smislu, možemo da očekujemo smanjenje kamatnih stopa", kaže Stakić.

Prema njegovim rečima, obično to ide dinamikom da je Amerika prva koja je najpragmatičnija i proaktivnija u tom smislu, tako da će Amerika verovatno prva krenuti.

"U Evropi je malo drugačija situacija, pre svega, to nije jedno koherentno i jedinstveno fiskalno tržište i Evropa se suočava sa nekim realnim ekonomskim problemima. Najverovatnije će biti i zvanično u recesiji, kada izađu podaci za četvrti kvartal”, objasnio je Stakić.

Navodi da je i najveća evropska ekonomija, Nemačka, u problemu.

Poslednjeg meseca inflacija je skočila u Evropi za pola procenta, jer su ukinute određene subvencije za hranu i energente, kaže on.