15.01.2024.

11:16

Foto: Shutterstock

Društvo

Zadatak iz matematike mnoge "bacio u rebus"! Ovo je tačan rezultat izraza koji je namučio veliki broj ljudi!

Matematički zadatak, kao i svaki matematički problem, sadrži prvenstveno osnovne računske operacije za koje nije dovoljno znati samo izračunati, već je potrebno znati i prednost u izvođenju ovakvih operacija.

Informer

"Problematičan" matematički izraz

Informerova anketa donela je šarenolike rezultate. Naime čak 50.18% naših čitalaca glasalo je za rezultat 1, dok je 38.71% glasalo za 4. Za rezultat 6 glasalo je 7.17% ljudi, dok 3.94% njih se odlučilo za broj 36.

U razlomku koji je stavio na muke mnoge na mesto deljenika nalazi se zaseban matematički izraz, koji u ovom slučaju ima prednost pri rešavanju.

Kao što smo napomenuli, u ovakvim matematičkim problemima, prednost znaka određuje i u kom smeru će ići rezultat. Tako da pri računanju 36 i 3 ostavljamo dok ne izračunamo rezultat iz zagrade koji iznosi 2.

Nakon toga, mnogi su pravili grešku jer su prednost davali množenju. Množenje i deljenje su u matematici apsolutno jednaki, tako da izraz koji je sada validan na mestu deljenika je: 36:3*2, pri čemu su i deljenje i množenje jednaki, tako da računamo pravilom redosleda i prvo delimo broj 36 sa 3, a potom rezultat množimo sa 2.

Dobijeni rezultat deljenika iznosi 24, tako da krajnje broj 24 delimo sa 6, i dobijamo konačni rezultat 4.