24.01.2024.

13:41

Foto: Tanjug

Društvo

Značaj prevencije raka grlića materice: Dostupna digitalna platforma o broju vakcinisane dece protiv HPV!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da ce na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupan podatak o obuhvatu HPV imunizacijom dečaka i devojčica uzrasta 9-19 godina i to po regionima i domovima zdravlja preko aplikacije koja je razvijena za ovu namenu.

Dodao je da je publikovanjem ovakve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će imati ovakav vid praćenja imunizacije, odnosno u svakom momentu znaće se broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza.

Naveo je da će podaci biti objavljeni na portalu Ministarstva zdravlja, biti u potpunosti anonimni, a ažuriraće se na nedeljnom nivou.

- Time će se naš zdravstveni sistem pridružiti zemljama u Evropi koje su ovaj sistem razvili prethodnih godina. Na ovaj način, u realnom vremenu, znaćemo koliki je obuhvat vakcinacijom protiv HPV-a u Srbiji i to po regionu i zdravstvenoj ustanovi. Samim tim imaćemo informaciju gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde manje uspešan. Na osnovu tih podataka moći ćemo da uvedemo korektivne mere u podizanju obuhvata - rekao je on.

Informer

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić podsetila je od juna 2022. godine obezbeđena vakcina protiv HPV o trošku RFZO i započet proces HPV imunizacije školske dece.

- HPV vakcina je prvi preventivni inovativni lek koji je država obezbedila o trošku osiguranja. Radi se o devetovalentnoj vakcini, cena jedne doze je 14.000 dinara, a u zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze. Dakle, ne radi se o jeftinoj vakcini - rekla je Radojević Škodrić.

Ona je navela da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila tu vakcinu za najbezbedniju i dodala da je od kada je uvedena besplatno vakcinu primilo samo pet odsto dečaka i devojčica.

- To je apsolutno nedovoljno i tim rezultatom nismo zadovoljni - rekla je ona.

Informer

 

Radojević Škodrić je navela da je u planu da se uvede HPV tipizacija za žene uzrasta od 35 do 60 godina, a to znači da che da se rade pregledi kako bi se odredilo da li pacijentkinja ima onkogeni HPV.

- Kada se otkrije onkogeni HPV, ta žena je kandidat za češće preventivne preglede, a samim tim to će značiti i da postoji mogućnost da se na vreme dijagnostikuje eventualna pojava karcinom grlića materice - rekla je ona.

Direktorka Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović podsetila je da je od juna 2022. godine do sada vakcinom protiv HPV vakcinisano oko 32.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina.

- Karcinom grlića materice može da se spreči redovnim ginekološkim pregledima, a posebno treba raditi na podizanju svesti žena o važnosti prevencije - kaže  Jovanović.

Predstavnica Udruženja "Progovori" Nevena Ilić, koja je pre tri godine obolela od raka grlića materice, navela je da treba stalno govoriti koliko je važno odlaziti na redovne preglede i isticati značaj vakcinacije dece.