30.01.2024.

11:08

Foto: Informer DN

Društvo

Kinezi dali sjajan predlog za gradnju ove saobraćajnice: Autoput Beograd-Zrenjanin bi gradili iz oba smera

Predstavnici kompanije Šandong Hajspid grupe nameru i spremnost da gradilište autoputa bude otvoreno i u blizini Zrenjanina, izrazili su na sastanku sa zrenjaninskim gradonačelnikom Simom Salapurom.

Kineşki graditelji, kako je istaknuto na sajtu ovog grada, spremni su da radove istovremeno izvode i iz smera Beograda i iz smera Zrenjanina, ali da li će tako zaista i biti, zavisi od određenih odluka na republičkom nivou.

- Ali, izvođači radova su u ovom trenutku spremni i za takvu opciju - navedeno je na sajtu Zrenjanina.

Podsetimo, planirano je da autoputem dugim oko 105 kilometara budu spojeni Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad i opštine Opovo, Kovačica i Žabalj i da ova saobraćajnica bude završena za pet godina.
Izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, najavljivana je za 2019, pa 2020, zatim 2021, pa za februar 2022. godine. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić najavio je početkom prošle godine da će 2024. početi izgradnja.
Početkom 2020. sa kineskom kompanijom China Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd (Borča)-Zrenjanin-Novi Sad.