07.03.2024.

13:24

Foto: Shutterstock

Društvo

Za omiljenom srpskom rakijom kaska čak i čuveni Bejlis: Evo kako se kotira na poznatoj evropskoj listi

10 najboljih žestokih pića i likera u Evropi:

Islay Scotch, Škotska
Speyside Scotch, Škotska
Viljamovka, Srbija
Frangelico, Italija
Goldwasser, Poljska
Sheridan’s, Irska
Highland Scotch, Škotska
Baileys, Irska
Armagnac, Francuska
Disaronno, Italija

U opisu rakije sa našeg prostora, na pomenutom sajtu piše:

- Viljamovka je vrsta voćne rakije koja se destiliše od kruške viljamovke. To je blago i aromatično piće koje se proizvodi i pije u nekoliko balkanskih zemalja. Često se smatra najboljom vrstom voćne rakije koja se proizvodi u regionu. Pravi se od svežih, zrelih krušaka koje se fermentišu pre destilacije, a rezultat je bistro i bezbojno piće koji obično ima intenzivnu aromu kruške, blag ukus i dugu, zagrevajuću završnicu. Viljamovka se tradicionalno uživa kao aperitiv.

Na spisku se nalazi još žestina iz Srbije. Naime, na 14. mestu je dunjevača, dok 34. poziciji je rakija, ali nije precizirano od čega. Odmah iza nje se našla šljivovica, dok je na 76. mestu komovica - rakija koja se pravi od ispresovanog grožđa pomešanog sa vodom i šećerom.

Srbija česta na gastronomskim listama i vodičima - hvale se sirevi, hlebovi.

Naša zemlja u poslednje vreme se nalazi na vrhu gastronomskih preporuka. Pre par meseci, komplet lepinja proglašena je za najbolji doručak na svetu prema "Tejst Atlasu".

Miročki sir iz Srbije je na 44. mestu na listi 50 najboljih sireva na svetu, takođe prema ovom sajtu, dok je Si-En-En uvrstio srpsku proju na listi 50 najboljih hlebova na svetu.