02.04.2024.

09:31

Foto: freepik

Društvo

Dečaci promiskuitetniji od devojčica - Prvo s*ksualno iskustvo mladi u Srbiji imaju sa 14 godina! O svemu se informišu preko društvenih mreža!

Proveravali smo da li su u tom uzrastu mladi zaista i mentalno zreli za stupanje u s*ksualne odnose, koliki uticaj na njih imaju društvene mreže, okruženje, trendovi, ali i koliko o toj temi razgovaraju sa roditeljima?

Iako je nemoguće odrediti koji to uzrast predstavlja idealno vreme za gubljenje nevinosti, većina lekara smatra da se granica pomerila i da mladi prerano stupaju u s*ksualne odnose. Kako kažu, iako fizički sve ranije sazrevaju, trebalo bi sačekati da i mentalno dostignu taj nivo zrelosti.

Mladi danas sazrevaju mnogo ranije nego što je to bilo pre. Na tom uzrastu zapravo već ulaze u pubertet nekad i od 12. godine. Naravno, to ne znači da odmah treba da krenu s*ksualne odnose. Od fizičkog ka psihološkom sazrevanju, reproduktivnom, treba čekati da se usaglase mozak i telo, a ne samo da nagoni upravljaju njihovim postupcima - kaže dr Olivera Aleksić.

Informer

 

Šta kažu zvanični podaci

Međutim, poslednje istraživanje Instituta Batut pokazuje da se starosna granica za stupanje u s*ksualne odnose promenila u odnosu na prethodne godine.

- Podaci govore da otprilike 17% učenika prvog razreda srednje škole je stupilo u s*ksualne odnose. Što je, kada poredimo sa godinom prethodnog istraživanja, to što je bilo u 2018. godine, jedan trend ipak opadanja učestalosti stupanja u s*ksualne odnose i to u populaciji devojčica. Nažalost, mladi provode slobodno vreme na društvenim mrežama i uglavnom se tu informišu, to im je izvor informacije, a tu mogu da naiđu kako na proverene, tako i na neproverene informacije - smatra dr Katarina Boričić sa Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut"

Većina mladih ne koristi zaštitu

Ipak, ono na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju jeste edukacije i prevencija budući da je među mladima veliki broj onih koji pri stupanju u s*ksualne odnose ne koriste nikakvu zaštitu.

- Dok su još uvek mali, možete pričati o nekoj biologiji, o tim nekim načinima zaštite, to treba zapravo da bude nešto što je primarna stvar, prevencija, a ne rad na sprečavanju ili, ne daj Bože, čak i prekidima maloletničkih trudnoća koje se dešavaju, i zbog kojih ta mlada osoba može da ima ožiljke za čitav život - kaže dečiji psiholog.

Informer

Mladići promiskuitetniji od devojčica

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju i da su dečaci, odnosno muškarci, ti koji ranije stupaju u s*ksualne odnose, smatraju se promiskuitetnijim, dok se devojčice nešto kasnije odlučuju na taj čin.

- Najviše je pad učestalosti zapažen u populaciji devojčica, što bi moglo da se objasni time da oni putem društvenih mreža vide taj model ženskog tela s*ksualnosti, da oni to prihvataju i da možda zbog strahova i jednostavno nezadovoljstva svojim sopstvenim telom se i ne upuštaju u neke intimne odnose. Mladići su i dalje promiskuitetniji nego devojčice. Oni tri puta češće stupaju u s*ksualne odnose, ali ono što je interesantno, iako su promiskuitetniji, češće koriste kontracepciju - rekla je dr Boričić.

Kako objašnjava naša sagovornica, sličan trend vlada i u drugim evropskim zemljama, kao i u Severnoj Americi. Mladi u Srbiji ne razlikuju se puno od svojih vršnjaka širom sveta, a ono što na njih posebno negativno utiče jeste sadržaj do kojeg dolaze putem društvenih mreža, a koji nije prilagođen njihovom uzrastu.