07.05.2024.

10:21

Foto: shutterstock/Informer

Društvo

Tomislav Momirović prvi put saopštio važnu vest: Jedan ekskluzivni proizvod Srbija ima pravo da izvozi u Kinu

Ministar Tomislav Momirović je uoči posete kineskog predsednika Si Đipinga Srbiji naveo da Kina posebno vidi Srbiju kao glavnog strateškog partnera u istočnoj i centralnoj Evropi. 

Kako je potvrdio za Informer, Srbija će jedina imati ekskluzivno pravo da svoju robu u Kinu izvozi bez plaćanja carine, što je će predstaviti kao glavnog konkurenta svim zemljama u Evropi.

- Ekonomski rast Kine ogleda se u rastu ekonomskog standarda njihovog stanovništva. Kako Kinezi postaju bogati, tako se orijentišu ka sofisticiranim proizvodima. Oni jako cene evropske proizvode. A Srbija će biti jedina zemlja koja će moći da izvozi bez carina - naveo je ministar Momirović.

Istakao je da je vino samo jedan od primera i da su u tu trgovinsku razmenu uključeni svi industrijski, mašinski i farmaceutski proizvodi. Kao jedan od ekskluzivnijih proizvoda koji će se izvoziti u Kinu, ministar Momirović ističe i goveđe meso.

- Ovo ranije nisam spominjao! Goveđe meso će u narednih pet godina biti potpuno liberalizovano za izvoz u Kinu. Bez carine će naši proizvođači moći da izvoze u Kinu i to je neverovatna šansa. Ovo je jedna mala revolucija koja će trajati od pet do deset godina. I ja se nadam da ćemo za deset godina imati ekonomsku razmenu od 15 milijardi evra sa NR Kinom - kaže ministar Momirović za Informer.