27.08.2024.

10:19

Foto: Shutterstock

Društvo

Leskovac miriše na pljeskavice – počela 34. Roštiljijada! Evo kakve su cene ove godine!

Na leskovačkoj širokoj čaršiji nanizane skare već su se užarile. U dimu od ćumura kroz ruke veštih majstora za sedam dana prođe oko 50 tona zaštićenog roštilj mesa.

- Treba imati iskustva puno. Izdržavamo svakako. Jeste toplo ali se trudimo da održimo tradiciju - kaže roštiljdžija Slaviša Smiljković.

Zanosnom mirisu, a tek ukusu đakonija sa roštilja teško je odoleti. Male, velike, gurmanske pljeskavice su neizostavne u leskovačkom vozu.

- Osim toga ćevapi, uštipci, kobasica, bela vešalica, batak, dimljena vešalica, suvi vrat - navodi roštiljdžija Oliver Krstić.

Već prvog dana u prestonicu roštilja gosti pristigli sa svih strana da uživaju u gurmanlucima i dobroj atmosferi.

Informer

 

Uz defile mažoretkinja, trubače i vatromet otvorena je 34. Roštiljijada, manifestacija koja uz gastronomiju promoviše i druge simbole leskovačkog kraja.

- To je prilika da pokažemo sve ono što čini Leskovac jedinstvenim, našu bogatu kulinarsku baštinu, srdačnost i neumornu energiju. Roštiljijada nije samo festival hrane već pravi izraz naše kulture i tradicije - istakao je dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Narednih dana nadmetaće se vrsni kulinari i oni koji tek peku zanat. Posebna atrakcija festivala je priprema najveće pljeskavice na svetu. Sve to uz bogat zabavni program na gradskom trgu.

Cene nešto više

Cene su nešto veće nego lane i razlikuju se za po 50 dinara.

U proseku, pljeskavica od 150 grama košta 400 dinara, od 400 grama 600. Gurmanska pljeskavica od 150 grama 500, a od 400 grama 700 dinara. Kobasica od 150 je 500, od 400 grama 1.400 dinara. Bela vešalica od 200 košta 700 od 400, 1400 dinara, dok dimljena košta 800 dinara. Piletina od 150 grama 500, ćevap od 40 grama 120 dinara, punjeni ćevap od 200 grama 700 dinara i uštipci od 400 grama 1.400 dinara. Kilogram jagnjećeg pečenje, koje se još ne okreće na skari, koštaće 3.500, a pečena prasetina 3.000 dinara.