24.10.2024.

16:58

Foto: Printskrin

Društvo

Pune bolnice dece sa opakom zarazom koja udara na srce! Od početka godine 145 mališana bilo zaraženo

Na pojavu ove infekcije na društvenoj mreži "fejsbuk" ukazala je jedna mama iz Novog Sada. 

- Moje dete je dobilo "američki koksaki" virus koji se lako prenosi sa osobe na osobu. Ja sam u drugom stanju, zabrinuta sam za zdravlje sebe i bebe. Ne znam koliko je opasno da se i sama zarazim ovim virusom - navela je ova mama.

Da stvar bude još gora osim što izaziva ospe, svrab i bol po telu, ovaj opaki virus napada i srce kod dece i utiče na njegov rad. Na udaru su, upozoravaju lekari, čak i male bebe.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava za Informer.rs da je period inkubacije kratak i da je tada obolela osoba najzaraznija. 

- Sve više je slučajeva dece koja su dobila koksaki virus, ali ovaj "američki"  koji prvo počinje sa ospama i temperaturom, a onda slabi ceo organizam, a pre svega srčanu radnju. Niko nije pošteđen zaraze, a klinička slika može biti toliko ozbiljna da zahteva i bolničko lečenje. U najgorem slučaju da dođe i do zastoja rada srca - ističe dr Saša Milićević.

Broj zaražene dece, dodaje doktor Milićević, raste u poslednje tri godine, ne samo kod nas, već i u celom regionu.

Informer

 

- Zato je važno da u ovim danima kada imamo veliki broj infekcija, podižete imunitet svojoj deci, izolujete ih koliko možete, a ukoliko primetite ove simptome, obavezno potražite pomoć lekara - savetuje pedijatar.