25.10.2024.

18:08

Foto: Shuterstock

Društvo

Ogledaj se, pregledaj se! Snažna poruka žena koje su pobedile opaki kancer

Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke istakla je da  rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta i najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji.

Međutim, kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva, jer su tada mogućnosti primena terapija veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Spasić je istakla da budućnost onkologije leži u preciznoj personalizovanoj medicini sa multidisciplinarnim priostupom. Zahvaljujući takvom načinu lečenja i inovativnim lekovima, pacijentkinje koje boluju od karcinoma dojke u Srbiji konačno će imati sve dostupne mogućnosti za izlečenje.

Ona je istakla da kada je u pitanju kvalitet života žena obolelih od karcinoma dojke, na ovom polju imamo mogućnosti za unapređenje koje ne zahtevaju dodatne finansijske resurse. 

Povodom Medjunarodnog dana i Meseca borbe protiv raka dojke Udruženje žena  “Budimo zajedno” poručuje da je do sada mnogo uradjeno na podizanju svesti o prevenciji, ali toga nikada nije dosta.

- Zato svim ženama upućujemo jasnu poruku da su redovna kontrola i prevencija neophodni. Podsećamo da svaka devojka i žena treba da obavi samopregled dojki svakog meseca, ultrazvuk od navršene 25 godine, a sa navršenih 40 godina da počne i sa redovnim mamografskim pregledima. Širenjem svesti o samopregledima, redovnim pregledima kod lekara, zdravim načinom života i bavljenjem fizičkih aktivnostima kod čak 33 odsto žena može da se prevenira rak dojke, a bržom dijagnostikom i savremenim lečenjem, maligne bolesti mogu da da budu, otkrivene na vreme, lečene i izlečene - savetuje Domina Spasić.