28.10.2024.

14:54

Foto: Shutterstock

Društvo

Prepune pedijatrijske ustanove! Jedan lekar pregleda i po pedesetoro dece dnevno! Evo koja bolest napada mališane u Srbiji!

-Sa dolaskom jeseni i vraćanjem dece u škole i vrtiće povećava se i broj pregleda u pedijatrijskim ambulantama. U poslednja dva vikenda imamo povećanje pregleda za oko 30 odsto u odnosu na radnu nedelju- rekla je Golubović.

Ona je navela da jedan lekar pregleda četrdesetoro do pedesetoro dece u jednom danu, što znači da u domu zdravlja Savski Venac bude pregledano više od 300 dece u samo jednom danu.

-Podjednako su zahvaćena deca i predškolskog i školskog uzrasta. Od tog broja oko 50 posto pregleda su virusne infekcije. Najčešće su to virusi adeno, rota ili enterovirusi- navela je doktorka.

Najčešći simptomi su povraćanje, retka stolica, kao i povremeno javljanje temperature.

-Enterovirus je virus koji izaziva bolest šake, stopala i usta, koja je kod nas poznata kao BRNU virus. Bolest se prenosi preko sekreta, pljuvačke i prljavih ruku. Uzrast koji najčešće zahvata su deca od 2 do 3 godine. Posle tri do pet dana inkubacije dolazi do simptoma povišene temperature, glavobolje, bola u grlu, odbijanje obroka i tečne stolice- navela je doktorka Golubović.

Drugog ili trećeg dana bolesti može se pojaviti osip u obliku plikova na šakama, stopalima, kao i u usnoj duplji.

-Bolest traje oko 10 dana do potpunog oporavka. Terapija je simptomatska i prolazi bez komplikacija- navodi Golubović.