28.10.2024.

10:47

Foto: Shutterstock

Društvo

Dečak upoznao vršnjaka na internetu, pa usledio horor! Kada je ušao u njegov stan bilo je prekasno, počele su dve godine pakla

Nakon upoznavanja, konstantnog dopisivanja, poklanjanja pažnja i skupocenih poklona, dečak je napravio kobnu grešku kada je poželeo da se upozna sa "virtuelnim drugarom". Otišao je kod njega u stan i shvatio da nešto nije u redu i tada je počeo njegov pakao od dve godine seksualnog zlostavljanja i ucene.

Ovaj slučaj šokirao je Novosađane, ali i celu Srbiju. Naime, stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu decu, tačnije "Net patrole", prvi su se susreli sa konkretno ovim slučajem teškog gruminga, a koji je samo primer kako seksualni predatori ne prezaju da se služe svim sredstvima da dođu do žrtava.

Informer

 

Šta je gruming?

Edukator Centra za nestalu i zlostavljanu decu i koordinator "Net patrole" Slobodan Negić detaljno je objasnio šta je zapravo gruming,reč iz engleskog jezika koja se koristi za kućne ljubimce i znači voditi računa o ljubimcu, u digitalnom okruženju, dobio je potpuno novo značenje.

Gruming opisuje manipulatorski odnos koji predator razvija sa detetom koje u digitalnoj komunikaciji ne zna ko je s druge strane, a predatori prvo rade na uspostavljanju odnosa punog poverenja. Upravo tako je dečak iz Novog Sada postao žrtva jednog zlostavljača.

- Dečak je živeo sa majkom, otac nije prisutan. Upoznao je drugara na internetu i komunikacija je trajala dugo, predator je bio jako strpljiv, razvijao je super odnos s njim, slao mu je za rođendan poštom patike i dečak je osećao da neko stalno o njemu brine. U stvari, predator je uskočio na mesto očinske figure. Posle 4-5 meseci komunikacije stigao je predlog da se sretnu. Dečak je odlučio da se vidi s njim jer ga je dugo doživljavao kao prijatelja koji vodi računa o njemu. Po ulasku u stan je video da nešto nije u redu, ali bilo je kasno, nije mogao da izađe. Čovek ga je silovao i sve snimio. Tada je počeo njegov pakao. Vratio se kući i dobijao je ucene od tog čoveka da će objaviti sve na mrežama ako ne dođe ponovo - rekao je Negić za Blic.

Informer

 

Međutim, ucenjivani dečak je odlazio ponovo i to je trajalo dve godine. U jednom trenutku je pokušao sve da ispriča majci, ali je baš tada majka gledala TV seriju u kojoj su se pojavljivali pripadnici gej populacije. Majka je prokomentarisala: "Da je moje dete gej, odrekla bih ga se".

Upravo zbog te rečenice njegove majke, dečak se plašio se da će izgubiti i majku ako joj sve kaže. Na kraju se poverio drugarici, a njena tetka je predložila da se jave Centru za nestalu i zlostavljanu decu.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu obezbedio je svu logistiku, psihološku i pravnu podršku. Predator je uhapšen, prikupljeni su dokazi i pravnosnažno je osuđen na 12 godina robije što je maksimalna kazna u našem zakonodavstvu.

Dečak je prošao strašne stvari za te dve godinu, na sreću je uspeo nekako da se nosi sa tim.