28.10.2024.

16:30

Foto: foto: Z.I./ap

Društvo

Bliži se 1. novembar, nakon toga slede kazne! Prave se liste čekanja, a evo koliko košta!

Zimske gume na vozilima biće obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, kako je to propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Takođe, od 1. novembra važi i zakonska odredba koja se tiče posedovanja zimske opreme, a u nju, sem odgovarajućih guma, spadaju i lanci za sneg koje koristite na delovima puta gde je znakom jasno obeležena njihova upotreba po snegu.

Cena menjanja guma

Jedan vulkanizer iz Beograda istakao je da su vozači u proteklih desetak dana počeli da menjaju gume kako bi izbegli kazne, kao i gužve koje slede već početkom novembra.

- Vozači masovno zakazuju termine, tako da se oni brzo popunjavaju. Očekujemo u narednih nedelju dana mnogo veći obim posla, ali samo za zamenu guma, jer proizvođači ocenjuju da gume mogu da traju od četiri do šest godina i to zavisi od pređene kilometraže - rekao nam je vulkanizer i otkrio koliko košta zamena po gumi:

- Cena zamene guma varira i kreće se od 500 do 1.400 dinara. Ukoliko vozač kupuje nove zimske gume, cena zavisi od veličine i proizvođača, pa su najjeftinije one koje imaju najmanji prečnik i koje mogu da se kupe za oko 4.000 dinara, dok gume sa većim prečnikom mogu da koštaju i oko 20.000 dinara po komadu, a u slučaju da je proizvođač poznat brend - cena može da dostigne i 70.000 dinara.

Informer

 

Hotel za gume

Kada ste konačno kupili i namontirali zimske pneumatike, možda vas očekuje još jedan trošak, u slučaju da nemate dovoljno sopstvenog prostora za deponovanje skinutih letnjih guma. Tu su, u tom slučaju, sve popularniji "hoteli za gume", koji predstavljaju zaštićen prostor gde možete da bezbedno ostavite vaše gume. Cena te usluge, sudeći po sajtovima na koji nude ovu uslugu kreće se od 100 dinara mesečno po pneumatiku, te je 400 dinara za set, a 4.800 dinara je godišnje za čuvanje kompleta guma.

Vulkanizer iz Smedereva ističe da je cena zamene guma u ovom gradu najjeftinija, pa se po gumi naplaćuje 200 dinara. 

- Već se stvaraju gužve, a cena zavisi od dimenzija točka. Najniža cena je definitivno u Smederevu i iznosi 200 dinara po gumi. Međutim, za džipove sa zamenom sve četiri gume i balansiranjem je mnogo skuplje, čak 4.400 dinara - rekao je ovaj vulkanizer.

Kako su vulkanizeri iz Novog Sada otkrili za Informer, u srpskoj Atini zamena sve četiri gume kreće će od 2.000 do 4.000 dinara i to sa balansiranjem, a cenu uslovljava, naravno, tip vozila.

Informer

 

U Jagodini su velike gužve, pa vozači čekaju i po nekoliko sati na zamenu guma, otkrivaju vulkanizeri iz ovog grada.

- Zamena guma na istoj felni je 2800 dinara, a ako su gume na drugim felnama onda se radi samo montiranje koje košta 1200 dinara. Čeka se i po nekoliko sati na zamenu, nema zakazivanja, što ne prija vozačima - kažu u jednoj vulkanizerskoj radnji u Jagodini.