Društvo
AKO STE KLUPILI OVAJ PROIZVOD, OPASNO STE PREVARENI! U toku je povlačenje iz prodaje
Sa polica trgovinskih lanaca u Srbiji u toku je povlačenje meda kompanije "Med-Hani" jer je superanalizom utvrđeno da je u ovaj proizvod dodata ogromna količina šećera. Na ovaj način kompanija iz Vučka kod Smedereva obmanula je potrošače, tvrdeći da je reč o "prirodnom medu 100 odsto".
Na ovaj problem upozoravaju iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije, čiji su stručnjaci objavili podatke superanalize meda pomenute kompanije. Analiza je pokazala da čak četvrtinu tegle ovog proizvođača čini čist šećer koji je dodat, kao i da bagremov i livadski med imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti namirnice.
Predsednik Saveza Rodoljub Živadinović objašnjava da je krajem prošle godine, veterinarska inspekcija uzela uzorke bagremovog i livadskog meda ove firme, a da je Ministarstvo poljoprivrede uzorke poslalo u Laboratoriju za ispitivanje autentičnosti hrane "Inova lab".
- Rezultati superanalize pokazuju da livadski med sadrži 27,99 odsto šećera poreklom od kukuruza i šećerne trske. Isto poreklo šećera pronađeno je i u bagremovom medu, i to u količini od 22,8 odsto. Zbog prodaje falsifikovanog meda, osim veterinarske inspekcije, u ovoj firmi je danima bila i policija. Ovo samo pokazuje da sve što smo godinama znali i na šta smo skretali pažnju nadležnima, sada se i potvrdilo. Očekujem i da se i u daljim istraživanjima otkrije čak 90 odsto falsifikovanog meda koji je na našem tržištu, jer je stanje sa falsifikatima na rafovima i generalno u prodaji zaista alarmantno - kaže Živadinović.
Cena je pokazatelj
Oni koji žele med za 600 ili 800 dinara, jeftinije im je da kupe kilogram šećera i pomešaju ga sa toplom vodom
Rodoljub Živadinović, SPOS
On dodaje da ovaj med sadrži značajnu količinu šećera koji se prirodno ne može naći u medu. Uz to, ukazuje i da na njihovom brendu "ekstra kvalitet" na ambalaži još stoji "prirodni med 100 odsto", što dovodi potrošače u zabludu i protivzakonito je.
- Ovog meda ima svuda, u prodavnicama, kafićima i radnjama zdrave hrane. Trenutno se radi provera 500 objekata širom Srbije kako bi se med kompletno povukao sa tržišta. Tek će se u budućnosti otkriti koliko ovakvih falsifikata postoji. Lažni med nastaje najčešće tako što se meša sa šećerom ili sa glukozno-fruktoznim sirupom od kukuruza, a takav se može naći u manjim trgovinama i na nekim pijacama. Obmanuti potrošači, u stvari, misleći da kupuju pravi med, kupuju "kilo šećera" - kaže naš sagovornik.
Koliko opasno može da bude falsifikovanje meda, govori i podatak da je med kupljen putem javne nabavke u stvari bio falsifikat, a namenjen je za decu u jednom vrtiću, o čemu smo pisali u prošlom broju Zaštitnika potrošača.
- Kada je stigao, ljudi koji rade u kuhinji su odmah primetili da je med drugačiji, da je ređi, da ima specifičan miris i, naravno, ispostavilo se da je reč o lažnom medu. Oni koji žele med za 600 ili 800 dinara, jeftinije im je da kupe kilogram šećera i pomešaju ga sa toplom vodom. Ako je ljudima bitno da jedu med, onda moraju da ga kupe kod pčelara ili u trgovinama koje su društveno odgovorne i prodaju pravi prirodni med koji u današnje vreme ne može da košta ispod 1.500 dinara - kaže on.
Dobro planirana prevara
Da je reč o dobro planiranoj i osmišljenoj prevari, govori i činjenica da pomenuti med bez problema zadovoljava osnovne zakonske parametre kvaliteta i da prolazi osnovne analize.
- Med je "pao" na utvrđivanju autentičnosti, odnosno na utvrđivanju porekla šećera. On sadrži značajnu količinu šećera koji se prirodno ne može naći u medu - objašnjava Rodoljub Živadinović.
Pravi med se ušećeri!
Predsednik Saveza Rodoljub Živadinović kaže da je jedna od potvrda da je med pravi kada on kristalizira (ušećeri se), jer se lažni med pravi tako da ne kristališe.
- Svaki pravi med mora da kristališe, neki za mesec dana, neki za godinu. Kada med kristališe u tegli od vrha do dna, možete biti skoro 100 odsto sigurni da je med pravi. Takođe, kada kupujete med, imajte na umu da nijedan prirodni med ne može biti potpuno kristalno providan, već mora biti zamućen.