21.12.2019.

19:20

Foto:

Džet set

ONI SU ZEZNULI I IVKOVU SLAVU! Porodica Sivčev iz Kikinde OSAM DANA SLAVI SVETOG NIKOLU! (FOTO)


Porodica povrtara Radovana Sivčeva (67) iz Kikinde, verovali ili ne, osam dana slavi Svetog Nikolu. Slavlje je u ovom domu počelo 18. decembra, pa se nastavilo i na sam dan svetitelja, a potrajaće sve do srede, uz trpezu i živu muziku.

Informer

- Ovaj način obeležavanja Svetog Nikole postao je jedna vrsta tradicije. Volim druženje i pesmu, a svake godine okupi se nas dvadesetak prijatelja i rođaka. Moj otac Ivan je slavio uz ručak, domaćinski, ali sam ja dane praznovanja produžio. Slava je jednom godišnje i treba se propisno obeležiti - uz osmeh priča Radovan.

Informer

Ni u sedmoj deceniji ne pada mu teško da pripremi veliku trpezu za svoje goste, a ića i pića ima napretek, da nešto ne zafali tokom osam dana praznovanja. Na stolu su posna i mrsna jela, ali i kolači raznih vrsta, za svakog po želji i ukusu. Počinje se 18. decembra, kad je "predslava". To je, kaže, zagrevanje.

Informer

- Posle "predslave", najudarniji dan je sam dan slave, 19. decembar, a zatim sledi "pojtarje", "trojtare", pa "frojtare", "žedernica", "doždernica" i na kraju "ispratnica". Zadnji dan već svi posustajemo, ipak treba izdržati osam dana do ranih jutarnjih sati - smeška se naš sagovornik.
Nije lako ni muzičarima koje Radovan svake godine angažuje za slavu. Uz zdravicu domaćinu i obavezan muzički početak i pesmu "Šta je s tobom, Radovane", ređaju se želje za sviranje do duboko u noć, sa kratkim pauzama svirača koji se, već posustali, dobro preznojavaju pored naložene paorske peći. Treba dosta snage da se isprati podugačak repertoar od starih narodnih i izvornih pesama, do onih pravih srpskih patriotskih, poput "Marširala kralja Petra garda", "Marš na Drinu" i mnogih drugih. Za kraj gozbe i veselja, dok se i poslednji gost ne umori i klone, svi se nakratko vraćaju kućama da bi narednog dana nastavili po starom. I tako do 25. decembra. A onda se još dugo prepričavaju dogodovštine kako je bilo kod Radovana na slavi...
 

Tagovi: