Autor: S. Kostić

06.01.2020.

16:09

Foto:

Džet set

PO STARIM SRPSKIM OBIČAJIMA! Seke Aleksić otkriva kako se kod nje proslavlja Božić - Veljko donosi badnjak, a ja...

Seka Aleksić kaže da je Božić za nju postao mnogo radosniji praznik otkad je postala majka.

Folk zvezda je sina Jakova dobila u septembru 2016, a drugog naslednika će doneti na svet u februaru i već je odlučila da mu da ime Isak.

Informer

- Veljko i ja se radujemo Isaku podjednako kao što smo se radovali Jakovu. Jedva čekam da ga uzmem u ruke i prislonim na grudi. Užasavam se roditelja koji decu dele na dečake i devojčice. Treba da budemo zahvalni kad nam Gospod podari zdravo dete, pol je potpuno nebitan - kaže Seka i dodaje:

- Praznici u mom domu su dobili novi smisao otkad imam porodicu. Oduvek sam ih volela, a sada imam i razlog više da se radujem kraju decembra i početku januara, kada su praznovanja učestala, a dom ispunjen ljubavlju i najlepšim osećanjima. Sada tu radost uvećava dečji osmeh! Sreća je potpunija i veća ako se deli. Božić će nam biti lepši i radosniji kad dobijemo Isaka.

Informer

Pevačica je vernik i poštuje sve običaje za Božić.

- Ne samo da ih poštujem nego mi oni zaista pričinjavaju veliku radost: od pripremanja trpeze za Badnji dan i Božić, unošenja slame, donošenja badnjaka, za šta je suprug Veljko zadužen, do dočekivanja položajnika i božićnih pesmica... Među božićnim običajima dosta je onih koji su vezani za decu, tako da im se sada, od kada sam postala majka, još više radujem - priča pevačica i dodaje:

- Na Badnji dan moj suprug donosi badnjak, tako u naš dom unosi zdravlje, sreću i napredak. Uz badnjak, tu je i žito da godina bude plodna, kao i slama, jer se upravo na njoj rodio Isus. Sa zalaskom sunca, na Badnje veče u kuću unosimo badnjak. Na našoj trpezi budu riba, pasulj prebranac, pogaču umesim bez kvasca, a tu su i orasi, suve šljive, badem, lešnici... Posle večere ostavim ponešto na stolu, ne sklonim sve, u duhu običaja tog svetog dana.

Informer

Seka priča da Veljko, Jakov i ona Božić proslavljaju tri dana i da im u goste dolaze rodbina i prijatelji.

- Kuća nam je puna gostiju i dragih prijatelja, sa kojima suprug i ja provodimo celu godinu, a čije su porodice daleko. To je posebna prilika da se okupimo, da provedemo vreme zajedno. Prisetimo se svega lepog što smo zajedno prošli i nazdravimo uz vino - za zdravlje, sreću i lepu budućnost - kaže pevačica.

Informer

Seka Aleksić je otkrila šta uvek radi na božićno jutro.

- Dok ispijam prvi gutljaj kafe, uvek se prisetim svog detinjstva, ljubavi koja mi je bila davana tada. Živela sam veoma skromno i neke materijalne stvari mi nisu bile dostupne, a nisam ni želela skupe poklone. Učena sam i vaspitavana da tuđe poštujem, a svoje volim, da se samo radom i upornošću može ostvariti želja, da se materijalna stvar prosto može izgubiti, uništiti, da su čista duša i čist obraz najbitniji u životu - kaže Seka.

Tagovi: