29.08.2020.

12:47

Foto:

Džet set

TITO I TUĐMAN SU OBOŽAVALI ISTO JELO, A SA JOVANKOM SMO UVEK IMALI PROBLEM ZBOG OVOGA! Kuvar Branko otkriva šta je sve morao da radi dok je spremao JELA ZA DRŽAVNIKE

Virtuoz Branko Ognjenović (66), poznatiji kao Medeni, Bjelovarac iz Zaprešića, s kutlačom u ruci obišao je svet, a kuvao je i Titu i Tuđmanu.

- Kuvarstvo je umetnost. To je izazov u kojem se moraš stavljati dva koraka unapred. Ponovno da se rodim, opet bih bio kuvar. Najsrećniji sam u kuhinji. Kuvar može biti samo onaj koji voli ljude. Nema veće nagrade nego da vidiš srećne goste s osmehom. Svojom hranom prenosim im dobre vibracije, emocije koje sam utrošio u to jelo - priča nasmejani Medeni, koji je osvojio gotovo sve što se u svetu kulinarstva osvojiti dalo, a najdraža mu je medalja s olimpijade u Erfurtu, gde je između 2000 kuvara i 56 nacija njegov tim dobio - bronzu.
Osim Titu i Tuđmanu, kuvao je Medeni drugim predsednicima države, Mesiću, Josipoviću, Kolindi i mnogima iz sveta politike, estrade, sporta, glume...

Informer

 


-  Interesantno je da se protokol kod Tita i današnji protokol vrlo razlikuju. Ondašnji je bio stroži. Znalo se sve, poštovali su se termini. U Beču sam jednom rižoto morao da pravim tri puta. Rekli su da će predsednik doći u to vreme. Međutim, kad je rižoto bio gotov, oni ti jave da će kasniti. Onda praviš drugi i onda opet ti kažu da se kasni. Bilo je tu svega. Postoje i probači hrane za takve visoke zvaničnike. Od svakog jela moraju se spremati uzorci koji se čuvaju u frižideru ako do bilo čega dođe da se mogu testirati. Postoje i ljudi koji dođu u kuhinju i sve pregledaju. Probači nekad probaju hranu a nekad ne. Za Tita su uvek probali, a posle to nisam primetio - priseća se. Zbog iskustva koje je godinama prikupljao u pripremi jela za diplomate, imao je, kaže, dosta slobodne ruke i nikad nije bio pod lupom. Imali su poverenja u njega, pa je samim time mogao ležernije i kuvati.

- Jasno, sve je to bilo u dogovoru ako se nešto treba izbeći. Napiše se, dogovori i odobri se meni - priseća se Branko, kojeg doslovno i na ulici vuku za rukav tražeći neki savet ili tek da ga pozdrave. Kako su i Tito i Tuđman bili Zagorci, obožavali su štrukle.

- Tito je više volio domaća jela. Jovanka je bila izbirljivija. Njoj smo morali pisati pet-šest menija da izabere što hoće. Na menijima je uvek bilo ribe, mesa, divljači... Tuđmanu su uvek nudili štrukle - priseća se Branko.

Kuvar mora sve da proba, inače mu nije mesto u kuhinji. Još kao najbolji učenik i pre završetka škole bio je na praksi na Brionima kod Tita. Za Tita je, kaže, radio i u zagrebačkom Interkontinentalu.