25.09.2020.

21:11

Foto:

Džet set

SVI SMO OBOŽAVALI "VARLJIVO LETO '68", a upravo taj film REŽIRAO JE GORAN PASKALJEVIĆ! Evo kako je govorio o ovom kultnom ostvarenju!

U Parizu je u 74. godini preminuo čuveni srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević...(Više o tome čitajte ovde)

Svako od nas barem jednom u životu je gledao čuveni film "Varljivo leto '68", a upravo taj film režirao je Paskaljević.

Ovo ostvarenje nastalo je 1984. godine po scenariju Gordana Mihića, u režiji Gorana Paskaljević i u produkciji “Centar filma”. S pravom ga svrstavaju među jugoslovenske klasike.

Informer

Ispod možete pročitati šta je čuveni srpski reditelj svojevremeno govorio o ovom ostvarenju.

Da li ste, dok ste ga radili, slutili da će film postati kultni?


– Nisam ni u najlepšim snovima! Film je te 1984. kada je nastao odbijen da bude prikazan u konkurenciji Pulskog festivala. Čak nije bio uvršten ni u prateći program filmova koji se prikazuju izvan konkurencije u pulskoj Areni. Obrazloženje mojih kolega iz tadašnjeg pulskog žirija je da film nije komunikativan. Većina domaćih kritičara ga je omalovažila. Podrška je stigla od moje filmske ekipe i divnog glumačkog ansambla koji me je pratio na premijerama filma u raznim našim gradovima. Publika ga je odmah prihvatila. A, Vera Čukić, naša poznata glumica i supruga Gordana Mihića, tada je izjavila da će nas dvojicu pamtiti još najmanje 50 godina po ovom filmu. Ostatak priče znate. Izlišno je, a i nemoguće, rečima iskazati koliko mi nedostaju neki od glumaca iz “Varljivog leta ‘68” koji, na veliku žalost, više nisu među nama, pre svih Bata Stojković i Mija Aleksić, s kojima sam imao ogromnu čast i zadovoljstvo da radim u više filmova.

Informer

Pogledajte: