27.01.2021.

19:45

Foto:

Džet set

PREMINUO FRANJO TAMAŠI, LEGENDA JUGOSLOVENSKOG I SUBOTIČKOG BOKSA! Nije mu bilo ravnog u velter kategoriji!

Franjo Tamaši (1937) bio je jedan od najboljih boksera nekadašnje Jugoslavije, nije mu bilo ravnog u velter kategoriji, u kojoj je bio dvostruki prvak države.

Tiulu prvaka Jugoslavije u pojedinačnoj konkurenciji Franjo Tamaši je osvojio 1963. i 1965. godine, 1963. je bio i treći na Mediteranskim igrama u Napulju, a te godine je biran i za sportistu godine Subotice. Dres sa državnim grbom nosio je šesnaest puta, a dva puta je osvajao i prestižnu nagradu "zlatni pojas" 1963. i 1965. godine.

Boksom se bavio od svoje trinaeste godine, a aktivan je bio gotovo do poslednjeg dana 33. godine, do kada je u to vreme bilo moguće baviti se amaterskim boksom. U seniorskoj karijeri imao je 347 mečeva, od toga 17 izgubio, 27 je bilo nerešeno, a ostalo su bile pobede.

Nakon oproštajnog meča protiv Radničkog iz Beograda, pred prepunim tribinama Stadiona malih sportova 1969. godine, usledila je jednako uspešna i dugotrajna trenerska karijera, koja je trajala do 2007. godine.

Tamaši je pre mesec dana počeo da živi u Domu za stare, dve nedelje kasnije zdravstveno stanje mu se pogoršalo zbog čega je morao da ode na bolnično lečenje. Pre nekoliko dana se vratio u Dom, a jutros je preminuo.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteno.