19.02.2021.

17:22

Foto:

Džet set

OVAKO SU LEKARI SAVETOVALI BALAŠEVIĆA, A ON IH NIJE POSLUŠAO! Pevač poručio samo jedno: Ne dajte se, ako do sada niste!

Poznati kantri pevač ostaće upamćen po svojim ever-green baladama, ali i svim ostalim pesmama koje to nisu.

Prošle godine u dupke punoj sali Spensa Đorđe Balašavić održao je tradicionalni koncert za "Bogojavljensku noć". Poznati novosadski kantautor je na događaju, ispunjenom emocijama, obožavaocima priredio tri i po sata nezaboravne muzike i zabave.

Informer

Đorđe Balašević

Počelo je pesmom Slovenska, a nakon toga usledili su Neki novi klinci pa su plišane zeke poletele iz mase. U nastavku su se nizali hitovi kao što su Mala vidra, Miholjsko leto, Remorker i Buba Erdeljan.

Scena je podsećala na unutrašnjost šatorskog krila na čijem ulazu je pisalo Circus Balbelo, a Đoletu su pomagali tamburaši i orkestar sa neizostavnim pijanistom Aleksandrom Dujinom i saksofonistom Gaborom Bunfordom.

Poznat po njemu svojstvenom humoru, Balašević se šalio i na svoj račun. Podsetio je publiku da je obećao tradicionalne Bogojavljenske koncerte, ali "Zamalo da vas zaje.em" – kazao je on, mislivši na jesen prošle godine kada je imao infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Kako je objasnio, jedan od lekarskih saveta posle toga je bio da ne drži koncerte duže od tri sata, na šta su prisutni reagovali smehom.

Kompozicija Zašto neven ne miriše digla je sve prisutne na noge, a tokom izvođenja pesme D-mol svetla mobilnih telefona prekrila su celu salu.

Panonski mornar je sa osmehom na licu kazao da kao svaki pravi pokret imaju autobuse navijača koje vode sa sobom i tom prilikom je pozdravio goste iz Makarske koji su sa istoimenim transparentom stajali u prvom redu. Poručio je da gde god da su nastupali sa bendom nigde nisu obrukali obožavaoce.

– Slušam sada stalno govore da ne damo naše svetinje. Samo neko otimanje. Uvek nam nešto ne daju, nešto je daleko, 400 godina staro. Moje svetinje su sve u ovom gradu, u Ulici Jovana Cvijića, Ilije Ognjanovića, moje svetinje su u ovom vremenu s vama, u onom redu, u ulici narodnog heroja. Za njih ja živim! - kazao je Balašević.

Informer

Đorđe Balašević

Posle jedanaest sati usledile su mađarske note bez prestanka. Počelo je pesmom Devojka sa čardaš nogama, nakon toga Slabo divanim mađarski, pa Budimpeštanski sneg. Lovorike u tom delu koncerta pokupio je violinista i kustos Miroslav Jovančić koji je svojim gudalom zapalio atmosferu do usijanja.

Publika je tokom cele večeri u glas pevala sa Đoletom. Pred završetak koncerta mogle su se čuti numere Čuvaj mi Bože Novi Sad, Bela lađa, Lepa protina kći, Bože, Bože, a za sam kraj i pesma Odlazi cirkus, tokom koje je Balašević poručio prisutnima: “Ne dajte se, ako do sada niste”.