09.08.2021.

13:39

Foto: Printscreen You Tube

Džet set

Sve sami hitovi! Ove legendarne pesme je Novica Negovanović ostavio iza sebe! /VIDEO/

Pored besmrtnih pesama koje je napisao i otpevao „Jedna reka u mom kraju“, „Kad umoran budem pao“, „Teče reka teče Gruža“, „Selo moje kraj Morave“… legendarni Novica Negovanović je komponovao i pesmeu „Janičar“ i „Ko se jednom napije vode sa Baščaršije“

Profesionalno je počeo da se bavi muzikom daleke 1966. godine i od tada, sve do zadnjih dana gotovo se nikada nije odvajao od harmonike i mikrofona. Njegova prva ploča „Ah zašto te pre ne sretoh“ i danas zauzima počasno mesto na policama kolekcionara. Sledeći hit bila je pesma „Daj da zora nikada ne svane“ sa kojom ulazi u sam vrh narodne muzike.

Najplodonisniji period njegovog rada svakako je 1970. do 1980. kada nastaju  pesme „Zar sam stranac u svom kraju“, „Vodeničar na Moravi“, „Sve bledi, sve nestaje“, „Zna jedino jedna žena“, „Kad kroz selo prođem“… Novica Negovanović već tada ostavlja trag za nezaborav, „Prođe leto trideseto“, „Kad umoran budem pao“, „Jedna reka u mom kraju“ i „Teče reka, teče Gruža“ svrstavaju ga u red najvećih.

Na festival „Beogradski sa sabor“ 1976. pobeđuje pesmom „Ne vraćam se u tuđinu kletu“ kada je i proglašen pevačem godine. Neka vrsta krune njegove briljantne karijere i potvrda vrednosti njegovog rada dogodila se 1976. i 2003. godine kada je nastupao u čuvenoj australijskoj operi sa Mirom Dugićem. 

Novica Negovanović je komponovao i veliki broj pesama za svoje kolege; „Janičar“ za Cuneta Gojkovića, „Ko se jednom napije vode sa Baščaršije“ za Safeta Isovića kao i bezbroj hitova za Nedeljka Bilkića, Lepu Lukić, Boru Spužića Kvaku, Tomu Zdravkovića…