28.04.2022.

14:39

Foto: Jelena Simonović

Džet set

EKSKLUZIVNI INTERVJU! Željko Mitrović pravi najmodernije pozorište specijalizovano za mjuzikle

Upravo ste postali vlasnik nekadašnjeg bioskopa "Odeon", kakvi su vam planovi sa ovim prostorom i zbog čega ste se odlučili na ovaj korak?

Već godinama pokušavam da pronađem i kupim prostor koji bi bio adekvatan za pravljenje pozorišta specijalizovanog za mjuzikle i veoma zahtevne rok koncerte, to je razlog zašto sam učestvovao na licitaciji i na sreću pobedio, kupio i već u potpunosti isplatio kupovinu nekadašnjeg bioskopa "Odeon" od koga pravim potpuno nesvakidašnje pozorište! Plus poslednjih meseci mnogo pišem pa imam i tu vrstu ambicija, da u ovoj sveopstoj krizi dramatirgije ponudim jedan potpuno alternativno-bulevarski rok koncept, jer sam se uvek rugao i mogu da kažem malo gadio pežurativnom podsmehu na "bulevarsko", samo ne znam zasto niko ne pominje da je i Šekspir bio bulevarski pisac a ne dvorski, ali razumem i današnju pozorisnu publiku koja u dobroj meri sebe smatra posebnom i kao da im smeta masovnost, to je naravno elitistička hermetizacija koja i služi da se ne obesmisli svrha postojanja posebnosti i onoga sto danas zovemo "pozorisnom publikom".

Vi ste neko ko nikada ne investira pogrešno, ali čini se da je interesovanje za pozorište opalo. Kako planirate da vratite publiku u pozorište?

- Možda mi i uspe da pokazem kako nije teško napuniti pozoriste svih sedam dana u nedelji! Ali moram da priznam da me malo greje i činjenica da će zloglasni Žeks pored svih svojih obaveza napraviti u Beogradu pozorište koje će biti profitabilno i za čije će se predstave teško pronalaziti slobodna karta! Pogledao sam U Londonu sve od predstava, i Hamiltona, i Boni i Klajd, i Harija i Juliju i Lajons Kinga i Priti vumen...i još desetak novih. Stari repertoar takođe znam napamet Čikago, Fantom, Dedi kul, Mama Mia, i mnoge druge, od kojih sam neke pogledao i više puta i ono u šta sam siguran da se obliku koji je danas dominantan u ovoj vrsti umetnosti desio veliki upad filmske i televizijske savremene tehnologije koja se u Londonu tek počela imlementirati, a ja duboko verujem da ćemo u toj kategoriji biti svetsko iznenađenje! To je nekako i logicno jer je publika postala poprilično razmazena pa joj nekako idemo i susret!

Informer

Željko Mitrović

Kakvo pozorište nameravate da napravite s obzirom na to da ste poznat kao furturista i da uvek uvodite novitete u svakom pogledu? Da li je reč o običnom pozorištu sa jednostavnim predstavama ili će tu biti nekih specifičnosti?

- Ideja je da se kupovinom jedne pozorišne karte kupe četiri dozivljaja, što bi značilo da u isto vreme gledalac ne bi bio siguran da li je došao na pozorišnu predstavu, rok koncert, bioskopsku projekciju, ili na iluzionistički šou! Još u vreme kada je moj dobar prijatelj Oskarovac Kejvin Spejsi, jos dok je ovde u Londonu bio umetnički direktor Šekspirovog pozorišta "Old Vic", često je raspravljao sa mnom baš o ovoj temi, da li će se pozorište kao osnovna audio-vizuelna umetnost pomerati u pravcu drugih umetnosti iz aidio-vizuelne kategorije! Naravno da sam ja bio u pravu jer u sveopštoj internet eksploziji, ali i desocijalizaciji publika je svaki dan sve zahtevnija, ali se u istom trenutku razvija i sve vidljivija požuda ili afinitet, koji se jednostavno zove "Živ čovek!

Spomenuli ste da pišete predstavu? Možete li nam otkriti nešto o tome?

- Što se tiče moje predstave "LUCIFER" koju pišem, režiram i produciram sam i koja će svečano otvoriti "Odeon" polovinom oktobra, njen višeslojni oblik će nas svakako podsetiti koliko smo kao civilizacija postali površni i povodljivi, ali će to biti i priča o izdaji i licemerju, grehu i praštanju o ljubavi i mržnji, ali pre svega o daru koji se zove slobodna volja i koji nam niko nije uskratio dok ga se sami ne odrekosmo!

POGLEDAJTE INFORMEROVU EMISIJU "DO KOSKE SA JOVANOM JEREMIĆ":