12.01.2023.

21:30 >> 21:46

Foto: Printscreen, Marko Đoković, Aleksandar Jovanović Cile

Džet set

ABORTUS NIJE REŠENJE, TREBA SPREČITI NEŽELJENE TRUDNOĆE, ALI ŠTA AKO JE REČ O SILOVANJU?! Voditeljke progovorile na temu o kojoj i lekari nerado govore!

Popularne voditeljke imale su dosta nesuglasica kada je reč o prekidu trudnoće, ali su se složile u jednom, da mnogo više treba edukovati mlade i poraditi na merama prevencije. 

Šta misli o abortusu i da li podržava ili je protiv, najpre je odgovorila Ana Radulović:

- Mislim da je prosto neophodno da se abortus podrži, ali samo u onim slučajevima kada devojke ostanu u drugom stanju ne svojom voljom i kada su u pitanju rizične trudnoće. Abortus iz nekog hira nikad ne bih mogla da podržim i žao mi je kada pomislim da dođe do toga, a znamo svi koliko neke žene teško ostaju trudne ili čak uopšte i ne mogu da imaju decu, ne mogu ni da zamislim kako je tim ženama - tvrdi Ana.

Informer

 

Na ovu škakljivu temu oglasila se i voditeljka sa Red televizije, Tamara Galiano:

- Vrlo osetljiva i za svaku ženu, bolna tema Podržavam ukoliko su se oba partnera odlučila i susrela sa neizvesnom životnom situacijom. Ipak, mnogo bolje je zamisliti se malo dublje kada je reč o abortusu - kaže Tamara.

Informer

 

Milica Kemez osetljiva je na priče o abortusu i ne bi podržala žene u tim odlukama:

Zaista se trudim da ne mislim o abortusu, jer za mene lično to je stvarno strašna tema i ne podržavam abortus, osim u situacijama ako je trudnoća nastala kao uzrok silovanja - ističe Kemzova.

Informer

 

S druge strane, Sanja Stanković smatra da je zakon jasan po pitanju abortusa i ona je u skladu s tim i dala izjavu:

- Tema abortusa u našem društvu se još uvek smatra jednom vrstom "tabu" teme. Tako da ljudi uglavnom izbegavaju da iznesu svoje misljenje. Što se mene tiče, do 10 nedelje je to dozvoljeno i zakonom tako da ja tu nemam šta da podržavam ili ne, svako ima pravo na svoj izbor - tvrdi Sanja Stanković.

Informer

 

Poznata voditeljka rijaliti programa "Zadruga", Ivana Šopić ne bi volela da se nađe u poziciji da razmišlja o abortusu, ali bi podržala žene koje se nađu pred ovom odlukom:

- Smatram abortus nužnim zlom, nikada nisam bila u situaciji da donesem takvu odluku, jer verujem da bi mi to bila najteža životna odluka. Svakom biću treba dati šansu da se bori, čak i kada uslovi ne obećavaju previše. Ne treba ishitreno donesiti odluke zbog kojih se možemo kajati - kaže Ivana.

Poznata televizijska lica dale su odgovor i na pitanje o tome na koji način bi sprečile maloletničke trudnoće:

- Danas je sve toliko transparetno i lako dostupno, da mi je prosto nedopustivo da neka devojka nije edukovana. Nažalost ne postoji adekvatan način na koji možemo da osvestimo te mlade ljude, jer su oni u sustini i sami svesni toga ali se verovatno vode paralom “neće se to meni desiti”. Treba što više razgovarati - tvrdi Ana Radulović dok Tamara ističe i značaj roditelja:

- Redovni ginekološki pregledi su ključni kao i razgovor sa roditeljima, koristiti zaštitu obavezno! Treba pre svega dobro upoznati partnera, pa tek onda stupiti u intimni odnos - mišljenja je Tamara Galijano.

Informer

 

Sa Tamarom se slaže i Ivana koja, takođe, tvrdi da roditelji imaju značajnu ulogu: 

Mlade trebaju da edukuju roditelji,a pored toga trebalo bi da se uvede što vise sekcija i edukacija. Rizično je previše, nisu svesni dok se ne zaraze, jednostavno ne samo deca nego i mnogo stariji, menjaju partnere, a ne razmišljaju o posledicama - kaže Milica Kemez, dok je Sanja Stanković mišljenja da i škola mora da edukuje više o ovoj temi:

- Treba maloletnici da se edukuju još u osnovnim školama da ne bi stupali u rizične seksualne odnose. Prevencija, edukacija i osvešćenje, pa ovo više neće biti tabu tema - ističe Sanja Stanković.

Informer

 

Ivana Šopić koja se kroz "Zadrugu" često susreće sa nezaštićenim odnosima, te ističe značaj zaštite tokom odnosa:

- Korišćenje i nošenje prezervativa treba da se podrazumeva, kao što devojke uvek treba da imaju sebi da plate taksi, čak i kada imaju obezbeđen prevoz do kuće, isto važi za kondom. Treba biti realan prema sebi, ukoliko se devojke imaju često rizične odnose, onda treba da imaju zaštitu i da vode računa o sebi i svom zdravlju, a na taj način bi se zaštitile - tvrdi Ivana Šopić.

BONUS VIDEO: