12.02.2023.

22:14

Foto: printscreen

Džet set

NAŠE PRAVO DA SAZNAMO KOME PUNIMO DŽEPOVE! KRISTINA RADENKOVIĆ DOBIJA 15.900 EVRA ZA 10 SNIMAJUĆIH DANA NA RTS-U! Voditeljka prima i platu i naknadu za kviz "Stigni me ako znaš", tvrdi Branislav Klanšček

On je posebno naveo primer voditeljke Kristine Radenković koja pored plate na RTS-u, dobija i naknadu, te zaradi 15.900 evra za 10 snimajućih dana samo za kviz "Stigni me ako znaš".

Klanšček je javno govorio o tome da Radio Televizija Srbije uprkos činjenici da ima više od 2.000 zaposlenih, ima veoma malo autorskih emisija i da većinu kupuje od produkcijiskih kuća koje su u vlasništvu upravo zasposlenih na Javnom servisu Srbije.

Informer

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS

– Ako se izuzme informativni program, koji je zastupljen u emitovanju 40 odsto, postoje samo tri emisije koje proizvodi RTS. To su: Slagalica, Šarenica i RTS Ordinacija. Sve drugo, osim informativnog programa su spoljne produkcije. Ja smatram da to nije dobro – rekao je Klanšček.

Kako je rekao, RTS ima 2.500 zaposlenih, sve kapacitete, svoje studije, vrhunsku opremu, te da Javni servis može mnogo toga da proizvede sam.

– Kao obrazloženje zašto je to tako, od Olivere Kovačević, glavne i odgovorne urednice zabavnog programa RTS-a dobio sam odgovor da se spoljnim produkcijama pristupa kada se utvrdi da su one jeftinije nego da ih prozvodi RTS.

Informer

Kristina Radenković, voditeljka na zimovanju o trošku građana Srbije

Kako kaže, dobio je odgovor da nikada niko nije ni tražio predkalkulaciju. Dodaje da već tri godine RTS imajednu emisiju koja se vodi kroz knjige, a koja uopšte ne postoji – zove se “Jedan dobar dan”.

– Stoji kroz knjige da se ta emisija emituje svakog radnog dana od 13 do 14:30 časova, znači postoji konta, a do sada je za tu emisiju potrošeno 14 milona dinara – objašnjava Klanšček i naglašava da nijedna emisija nije emitovana, dok se odvaja novac za istu iako ona ne postoji!

– RTS više ne snima ništa – rekao je Klanšček.

Kristini 1.590 evra DNEVNO, Memedoviću 1.130!

Klanšček je izneo neverovatne podatke za kvizove koji su najgledaniji na RTS-u, a za koje javnost veruje da su proizvod Javnog servisa:

– Ja sam tražio predkalkulacije i vi tu vidite da voditelj u kvizu “Potera” dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana. Jovan Memedović je zaposlen na RTS-u i on ima još jednu produkciju, koja se zove Montevideo, a tu spada emisija “Sasvim prirodno” – kaže Klanšček i nastavlja:

– Recimo voditeljka kviza “Stigni me ako znaš” Kristina Radenković dobija 15.900 evra za 10 snimajućih dana. To je recimo jako zanimljivo jer se to snima na Košutnjaku, u našem studiju, naša je voditeljka, a mi imamo dogovor sa Filmingom da oni to rade, tako da je to potpuno nejasno – kaže predsednik UO i dodaje da kada odete na sajt Filminga vi shvatite da imaju samo jednog zaposlenog:

– Znači isti taj Filming angažuje zaposlene RTS-a da urade to i jedna emisija “Stigni me ako znaš” košta 20.000 evra.

Jedna “Slagalica” koja je najgledanija po epizodi košta 500 evra, dok kviz “Stigni me ako znaš”, a koji i nema baš neku gledanost košta 20.000 evra po epizodi. Isto tako “Ja volim Srbiju”, a na sve to su plus plate voditelja, objašnjava predsednik UO.

– Izvršna produkcija je produkcija RTS-a, a to je zapravo jedan protočni bojler gde RTS uzme podizvođača, a, zapravo, izvršne produkcije kao forma poslovanja nisu protivzakonite – objašnjava Klanšček i postavlja pitanje da li zaista sve to košta manje ukoliko projekte napravi izvršna produkcija, kao što je dobio objašnjenje od urednice Kovačević, ili to RTS može sama da uradi?

– Moje mišljenje je da RTS veći deo tih stvari može sama da uradi – zaključio je Klanšček.