16.08.2023.

12:40

Foto: ATA Images

Džet set

Bio je priveden kao srpski nacionalista! Beki Bekić otkrio: Plakao sam kao dete, nikad nisam krio da sam Albanac!

Poznat po specifičnom osmehu koji retko "skida" s lica, Beki Bekić stekao je veliku popularnost tokom devedesetih godina, a sada se ne pojavljuje često u medijima. Nedavno je gostovao u jednoj emisiji gde je umalo došlo do prepirke sa koleginicom Biljanom Jevtić i to zbog pevačicinog velikog hita, a onda je i otkrio da ime po kom ga zna cela bivša Jugoslavija nije ono koje je dobio po rođenju.

Pevač je otkrio svoje pravo ime, kao i ko je kumovao njegovoj promeni. Poznat je po posebnoj emociji koju deli kada zapeva svoje pesme, a malo ko zna da je doživeo užas zbog toga što je poreklom Albanac. Posle deset godina života u Beogradu, 1991. odlučio je da kupi stan u Borči, ali je dobio odbijenicu i to sa obrazloženjem "da nije dozvoljeno zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, jer se na predmetnoj nepokretnosti, menja nosilac prava svojine u korist lica druge nacionalnosti, što posredno i neposredno utiče na promenu nacionalne strukture i izaziva nespokojstvo i nesigurnost kod građana druge nacionalnosti", pisao je časopis "Sabor".

Informer

 

- Nikad nisam krio da sam Albanac. Ali, uvek sam isticao da sam poreklom iz Gusinja u Crnoj Gori. Jugoslovenski sam orijentisan i teško mi je palo ovakvo gledanje republičkih vlasti. Čuo sam za taj zakon, ali kada mi je stiglo zvanično obaveštenje preko advokata, plakao sam kao dete. Pa zar u Beogradu, gradu u kojem sam sve postigao, ali i kojem sam mnogo dao, da nemam prava da kupim stan? - rekao je Beki, koji nije krio da ga je ta situacija potresla, ali je na svu sreću uspeo da se izbori za dokumenta i da nekretninu ima u svom vlasništvu, međutim, problemi su se nastavili.

Takođe, Bekić se suočio sa neprijatnošću na jednom vašaru, kada je priveden kao ''srpski nacionalista''. On je u tom periodu izdao novu ploču na kojoj je bila pesma ''Život je tamnica'', a onda je otkrio da možda i ona nekome deluje nepodobno.

- Možda to i jeste crna pesma, ali sada je i crno vreme. Pa i jeste život tamnica. Samo, inspiraciju za pesmu dobio sam posle jednog sna, a ne iz stvarnosti. Sanjao sam pokojnog oca i posle buđenja zapisao sledeće reči: "Život je tamnica, život je tamnica, snovi ostaše samo, sanjam te često i naše mesto, sve ređe odlazim tamo!". Raduje me što sam u Sarajevu čuo kako se pesma peva u kafanama. To mi je pravi pokazatelj da će stići i do radio i TV slušalaca i gledalaca! - rekao je on.