22.09.2023.

12:08

Foto: Informer/shutterstock

Džet set

Poznati toksikolog o sramnoj odbrani Desingerice! "To o čemu on priča apsolutno nije moguće, sve je lako dokazivo"

Informer

 

- To je samo naivna odbrana i to o čemu on priča apsolutno nije moguće. Tačno je da boravkom u istoj prostoriji osoba koja lično ne konzumira thc može da unese u organizam određenu količinu, ali ta količina je apsolutno zanemarljiva. Možemo reći i da je on bio pasivan konzumator, ali količina koju je samo prisustvom u istoj prostoriji mogao da unese je apsolutno nedovoljna da on bude pozitivan na testu za narkotike i takvu odbranu treba ignorisati - kaže toksikolog dr Radomir Kovačević za "Informer" i dodaje da je vrlo lako dokazati namernu konzumaciju ove psihoaktivne supstance:

- Ne morate biti čak ni stručnjak, dovoljno je da koristite logiku. Pre same konzumacije thc-a potrebno je da thc zapalite, zatim da ga inhalirate, a njega organizam dalje prerađuje i on iz njega izlazi u potpuno drugom obliku. Dakle, u pitanju je proces. Sve to je analitički lako dokazivo. Jedan od primera za to su i nargila barovi u kojima se konzumira svašta. Naravno, narkotike ne konzumira svako ko uđe u nargila bar, ali kada bismo se vodili logikom optuženog, svako ko iz nargila bara izađe bi bio pod dejstvom narkotika, a to nije moguće. 

Informer

 

S obzirom na to da Desingerica često pravi saobraćajne prekršaje, kao i da je imao teži saobraćajni udes u trenutku kada je sa njim bila njegova žena, dr Kovačević kaže da nije isključeno ni to da je njegovo divljačko ponašanje u saobraćaju upravo posledica korišćenja opijata:

- S obzirom na to da je napravio i niz prekršaja u saobraćaju, nije isključeno ni da su na to uticale upravo psihoaktivne supstance. To vam je kao sa alkoholom - nakon konzumiranja neko bude veseo, nego agresivan, neko čak i suicidalan. Daljim testovima će se utvrditi količina koju je dotični imao u organizmu, te će u skladu sa tim biti i procesuiran.