Autor: Informer/K.Ć.

03.03.2024.

15:30

Foto: shutterstock/Informer

Džet set

Teya Dorina majka se bavi vlaškom magijom: Javno govorila o vračanju i kultu mrtvih

Skromna pevačica, kompozitorka i producetkinja poznatija kao Teya Dora, skoro nikada nije pričala o svom privatnom životu. Pevačica vodi jedan skroman i povučen život. 

Međutim, malo ko zna da je Teodorina majka javna ličnost.

Informer

 

Jasna Jojić se više puta pojavljivala na malim ekranima, ona je novinarka i etnolog. Jasna se tokom svoje karijere bavila proučavanjem Bora i Timočke krajne, a poslednjih godina posvetila se istraživanju i razumevanju vlaške magije.

Informer

 

Teodorina majka je svoju prvu knjigu na tu temu 1999. godine pod nazivom "Čuda vlaške magije", u kojoj je sabrala iskustva i ispovesti vlaških vračara. Nakon toga, Jasna je napisala još dve knjige na tu temu, "Vlaška magija 1" i "Vlaška magija 2", dok je takođe istraživala i pisala o lekovitim biljkama.

Podsetimo, Jasna Jojić je jednom prilikom gostovala na Informer televiziji i tom prilikom pričala o vlaškoj magiji, koja je opasnija za one koji ne veruju u nju, nego za one koji se od nje čuvaju. Govoreći o fenomenu crne svadbe, ona je istakla da je običaj koji je posvećen kultu mrtvih.

- Crna svadba nema nikakve veze sa vračanjem ili bilo kakvim vlaškim magijama, to su njihovi običaji posvećeni kultu mrtvih. To ima veze sa onim najtužnijim osećanjima prema svojim najbližima koji se nisu udali i oženili, da bi mogli da imaju mir na onom svetu. Porodica ih venčava, da bi mogli na onom svetu da nađu mir - kaže Jasna Jojić.