14.04.2024.

10:26

Foto: Shutterstock/drištvene mreže

Džet set

Islamski ekstremisti planiraju teroristički napad tokom Evrovizije?! Švedska policija pokrenula istragu, organizatori pojačavaju obezbeđenje

Izraelski ekstremisti planiraju bombardovanje takmičenja za pesmu Evrovitije, koja se sledećeg meseca održava u Malmeu, u znak protesta jer je jedna od učesnica i izraelska predstavnica Eden Golan (20), saopšteno je sinoć.

Tajni izveštači izraelskog informativnog kanala rekli su da su im stražari u najvećoj džamiji u Malmeu, gradu u kojem se održava događaj, rekli da teroristi planiraju da napadnu arenu u kojoj će se održati petodnevno takmičenje.

Predstavljajući se kao muslimanski britanski turisti, novinari tvrde da ih je obezbeđenje upozorilo da ne prisustvuju događaju jer će "eksplodirati".

Jedan je dodao: „Ne idi tamo, ne idi tamo. Oni će ga razneti."

Informer

Izraelski TV kanal Keshet 12 prijavio je snimljeni razgovor organizatorima događaja, kao i švedskoj policiji, koja sada istražuje. 

Nakon ove informacije, organizatori Evrovizije su ipak potvrdili da će se takmičenje održati, a u Malme areni sa 15.000 sedišta nastupiće umetnici iz najmanje 37 zemalja. Očekuje se da će da prisustvuju fanovi Evrovizije iz celog sveta.

Propalestinski aktivisti pozvali su Evroviziju da zabrani učešće Izraelu zbog rata u Gazi, koji je u Hamasu ostavio preko 32.000 mrtvih, od kojih su većina bili žene i deca.

Evrovizija je ranije zabranila Rusiju nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, ali dozvoljava Izraelu da se takmiči ove godine uprkos tome što je pesma Eden Golan izazvala kontroverze čak i pre nego što je počelo ovogodišnje takmičenje.

Informer

Organizatori Evrovizije pojačavaju obezbeđenje

Njena pesma se prvobitno zvala "Oktobarska kiša" i imala je za cilj da predstavi izraelsku perspektivu na teroristički napad Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo skoro 1.200 ljudi.

Međutim, Evrovizija je zahtevala da se tekst promeni na osnovu toga što se eksplicitno pominje masakr, čime je prekršena posvećenost takmičenja političkoj neutralnosti.

Pesma je imala stihove „Nema više vazduha za disanje“ i „Svi su bili dobra deca, svako od njih“, ali su reči od tada promenjene i pesma je preimenovana u Hurricane.

Dvojica novinara iz Kešeta 12 posetili su Malme, koji ima 50.000 muslimanskih stanovnika, treći po veličini u Švedskoj posle Stokholma i Geteborga.

Novinari su se našli pod opsadom na ulicama dok su ih muslimanski pripadnici psovali, pljuvali i čak napadali pred kamerama kada su saznali da su Izraelci.

Takođe u dokumentarcu, dvojica novinara ušli su u džamiju Al-Vakf predstavljajući se kao dva muslimana iz Londona i razgovarali na engleskom sa dvojicom čuvara džamije.

Jedan, u žutoj visokoj jakni, rekao je novinarima da ne prisustvuju Evroviziji jer će biti napadnuta. Stražar je rekao: "Dići će ga u vazduh... jer će tamo biti Izraelaca."

Ovaj razgovor snimljen je i predat policiji koja sprovodi istragu.

Srbiju će na predstojećoj Evroviziji, koja se održava od 7. do 11. maja, predstavljati Teya Dora s pesmom "Ramonda" koja ima jasnu simboliku i šalje poruku mira u svetu.

Informer