17.07.2024.

08:09

Foto: Informer

Džet set

Voditeljka Informer televizije, Lidija Makragić, kakvu ne poznajete: Slušam Bešlića i pijem šljivovicu

Slušam Halida Bešlića i pijem šljivovicu, priznaje Lidija Makragić. Voditeljka televizije Informer u velikom intervjuu za naš list govorila je o poslovnim obavezama, poseti Rusiji, otkrila nam je kako se priprema za emisije, ali i o privatnom životu i kako se ponaša kada se kamere ugase. 

Kako je počela vaša novinarska karijera? 

- Još na fakultetu. Oduvek su mi jezici bili velika ljubav, pa sam tako nakon srednje škole pokušala da upišem filologiju, što mi se nije dalo. Nakon toga upisla sam novinarstvo i komunikologiju u Nišu. Nakon dve godine studiranja shvatila sam da novinarstvo nije za mene i htela sam da odustanem. Ali upornost koju posedujem me je pogurala. To treba svima da bude motivacija, kada nešto krenete, dovedite do kraja! 

Informer

 

Šta je najteže sa čime ste se suočili kao novinarka?

- Na početku je najteže bilo ostvariti kontakte i dopreti do ljudi, zadobiti poverenje i doći do informacija. Savet za sve mlade novinare je da otvoreno i iskreno pristupe sagovornicima i samo tako mogu dobiti ono po što su došli. Svaki početak je težak, svaki novi zadatak - odluka da se bavim ovim poslom, promena medijske kuće, svaka nova emisija, odlazak u Rusiju ili Slovačku...

Kako se pripremate za emisije? 

- Treba mi dosta vremena da se spremim i odlučim koji komad garderobe ću obući. Nekad to može da bude brzo, a nekad ume da potraje.

Informer

 

Vodili ste emisiju o kulinarstvu, kako se snalazite u kuhinji?

- Nisam neka fenomenalna domaćica, ali moja ljubav prema hrani, tradiciji i "bakinim" receptima me motiviše da budem što bolja. Ono što volim da jedem obično i dobro spremam. U jutarnjem programu gledaoci mogu da vide kako spremam hranu, nadam se da će se publici svideti moji jednostavni recepti. 

Kako provodite slobodno vreme? 

- Slobodne dane volim da provodim sa porodicom. Da osmislim neki mini izlet i da uživa cela porodica. Tada sam opuštena, bez šminke, u patikama i farmericama.

Informer

 

Da li volite da izlazite, koje pesme poručujete u kafani? 

- Kao i svaki meraklija, volim muziku i izlaske. Za dobar provod mi nije potreban alkohol, ali volim da nazdravim uz čašu vina ili domaću šljivovicu. U kafani najčešće poručujem "Miljacku", a nekad sam slušala i hevi metal. Slušam sve, od Silvane do Nirvane! Kad me pitaju Guča ili Egzit, ja kažem i jedno i drugo!

Kako vaša deca reaguju kada vide mamu na televiziji? 

- Svoje dečake ne opterećujem svojim poslom. Do skoro nisu ni znali da radim na televiziji. Radila sam jednu emisiju o tradicionalnoj srpskoj hrani i u jednoj epizodi spremala čvarke. Moj stariji sin je to video, pa je vaspitačici ispričao da je mamim posao da pravi čvarke (smeh). Svakako se obraduju kada me vide TV-u, ali to traje punih 10 sekundi pre nego nastave da igraju igre.

Informer

 

Kako uspevate da uskladite sve obaveze? Ko vam je najveća podrška? 

- Nakon što sam dobila decu naučila sam da budem multipraktik, i zaista mi ne pada teško. Od kućnih poslova ne volim peglanje veša, volela bih da imam nekog da me zameni u tome. Najveća podrška mi je porodica, a pre svega mama koja mi je veliki oslonac u svemu.

Sa šajkačom na "Raša tudej" 
podsetila sam svet na Srbiju 

Izveštavali ste sa predsedničkih izbora u Rusiji i gostovali ste na njihovoj televiziji, kakvo vam je to bilo iskustvo? 

- Svaka velika stvar koja se dešava u životu mora da nosi i pomalo rizika sa sobom. Izveštavanje sa predsedničkih izbora u Rusiji u godini kada su prvi put u istoriji glasale i četiri nove oblasti i kada je izlaznost bila na zavidnom nivou, u godini kada je Vladimir Putin pobedio sa velikim procentom glasova je definitivno istorijski trenutak za tu zemlju, ali i za svet. Samim tim što sam bila deo tog trenutka je dovoljno značajno za mene. Gostovanje na "Raša tudej" nije bilo strašno i taj trenutak sam iskoristila da pred milionskim auditorijumom stavim srpsku šajkaču i podsetim ih na našu malu zemlju. Trenutak kada smo putovali na granicu sa Ukrajinom dok se u Moskvi dešava teroristički napad je dokaz da je u zemlji koja je u ratu sve moguće.