Autor: Informer.rs

22.07.2024.

13:33

Foto: Foto: Tanja Andrić, Masha Bandjur

Džet set

ESTRADAnje! Kolumna Milija Čolića: Atraktivna šou-biznis pošast

Na savremenoj srpskoj šou-biznis sceni ne postoji bolja muška osoba kojoj pored imena s kojim nastupa može da se nakalemi i ovo moje ESTRADAnje. Pogađate, to je Dragomir Despić razularenoj masi poznat kao Desingerica. Priznajem da sam kao kolumnista, estradni filozof i aktivni učesnik javnog života veoma zbunjen pred vizuelno-vokalnom pojavom zvanom Desingerica.

Odmah da se razumemo od vokala i pevanja kod pomenutog savremenog umetnika nema ni „v“ ni „p“, ali ono što predstvalja i što mi možemo da vidimo s pravom zaslužuje da bude komentarisano i što bi Vesna Vukelić Vendi rekla „da se raščlani na proste činioce“.

Informer

 

Sa prve strane estradne medalje Dragomir je dokaz da smo izgubili kormilo, da brod tone ili da su nam popustile kočnice i da kola srljaju u ambis. Njegov fizikus zaista nije diskutabilan, ali njegovo ponašanje, vokabular i koncept nastupa zaista jeste. Sumnjam da je čitao „Psovanje publike“ Petera Handkea i ne želim da pomislim ni u najnadrealnijoj situaciji da je tu našao inspiraciju za ono što nudi onima koji ga gledaju, dobro i „slušaju“ na njegovim usudiću se da napišem konceptualnim nastupima. S druge strane Despić je sve što nam je potrebno i što kao publika zaslužujemo. Nakon što je svoje fanove „krstio“ patikom i stopala im stavljao pod nos, Desingerica je na poslednjem nastupu od publike pravio pitu.

Informer

 

Po nenormalno hipnotisanoj masi Dragomir je bacao kore, zabijao jaja na njihove glave, a zatim rendao sir. Niko se nije pomerio, naprotiv svi su snimali ono što je radio, vljda da im ostane recept?! Drugo objašnjenje nemam, zaista, a nije da ne bih želeo da ga imam. Desingerica je najsvetliji primer da danas uspevaju oni koji su na bilo koji način pomereni, drugčiji i iščašeni. Nove generacije ne žele muziku, kvalitet, temu i ideju, oni žele samo šok. Desingerica je saznao šta žele i daje im baš tako, sirovo i bez uvijanja i foliranja. To ga neki način po definiciji svrstava u čist kemp, iako moram da naglasim da nisam siguran da zna šta je sve kemp podrazumeva.

Informer

 

Da zaključim, pre ćete naći nilskog konja u Velikoj Moravi nego mene na nastupu Dragomira Despića Desingerice. Kršten sam kao beba, a da budem sastojak gibanice ne mogu jer mi se ne slaže uz auru i habitus. Muziku koju izvodi jednostavno ne razumem, ali se grohotom nasmejem kada detalje njegovog nastupa vidim na društvenim mrežama. Zabave me, neću da ležem. Šteta je što više nema cirkusa, jer Despić bi bio savršena tačka između žene na trapezu i krotitelja lavova.

Ono što me u stvari najviše brine i zanima je rok trajanja ovakvog pevanja i ponašanja. Strpljen sam, pa ću biti i spasen, a vreme će kao i uvek sve da pokaže. Do sledećeg ponedeljka, slušajte bilo koga, samo nemojte Dragomira. 

Tagovi: